Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az alvászavarok sokféle formában jelentkezhetnek, de kevés olyan különleges és megterhelő állapot van, mint a paraszomnia. 

Ez a rendellenesség olyan tevékenységeket foglal magában, amelyeket az érintettek tudat alatt végeznek, miközben mélyen alszanak. A paraszomnia tünetei közé tartozik a járkálás, beszélgetés, házimunka és még a vásárlás is.

hirdetés

Egy 42 éves nő, Kelly Knipes esete különösen figyelemre méltó

Kelly több mint 3800 dollárt költött el alvás közben, ami azt mutatja, hogy a paraszomnia nem csak zavaró, hanem anyagi veszteségeket is okozhat. A diagnózist 2018-ban állapították meg nála, írja a New York Post.

A problémák Kelly első gyermekének születése után kezdődtek, és az alvajárásból hamarosan online vásárlási szokások alakultak ki. Kelly bevallása szerint számos tárgyat rendelt már alvás közben, többek között kosárlabdapályát, hűtőszekrényeket, asztalokat és cukorkákat.

Kelly elismerte, hogy a vásárlások következtében adósságokat halmozott fel, illetve sosem kellett megadnia hitelkártya adatait az online vásárlásokhoz, mivel ezeket előre elmentette a telefonján. Sajnos a paraszomnia miatt olyan eset is előfordult, hogy személyes pénzügyi adatait küldte el csalóknak SMS-ben, ami miatt 317 dollárt veszített, és többször is le kellett tiltania a bankkártyáit.

Bár sokan viccesnek találhatják Kelly helyzetét, a valóságban ez komoly nehézségeket és veszélyeket jelent a nő számára. Azt is bevallotta, hogy állapota miatt veszélyes helyzetekbe is került, például túladagolta a cukorbetegség elleni gyógyszerét, ez pedig nemcsak neki okozhatott problémát, hanem három fogyatékos gyermekének is.

Ennek ellenére Kelly pozitív marad, és úgy véli, hogy ezek a problémák csekélyek ahhoz képest, amit gyermekei ellátása jelent számára. Ők azok, akikre a leginkább koncentrál, és akikért mindent megtesz. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kiderült, hány fokban alszik a legjobban az ember

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by cottonbro studio: pexels

TOP 5