Skip to main content

olaj kőolaj vége 2036 olajalapú társadalom 

Eljöhet a nap, amikor teljesen értéktelenné válik az olaj?

Egy friss kutatás szerint 2036-ra elvileg olyan mély átalakulások jöhetnek a világgazdaságban az energiapiaci átállás következtében, hogy gyakorlatilag megszűnhet a jelenleg ismert olajszektor.

hirdetés

Egy nemrég közzétett kutatás arra jutott, hogy 2036-ra a világ teljes olajpiaci eszközállományának akár fele is értéktelenné válhat, ha a globális energiapiaci átállás a terveknek megfelelően halad.

Az ilyen gyors átmenet pedig kockázatokat is rejt magában. Noha azok a szereplők jól járhatnak, akik időben mozdultak el a megújulók felé, de az Oilprice.com elemzése arra figyelmeztet, hogy

A VILÁG KORMÁNYAINAK FEL KELL KÉSZÜLNIÜK EGY OLYAN VÁLLALATI BEDŐLÉSI HULLÁMRA IS, AMELYRE LEGUTÓBB A 2008-AS PÉNZÜGYI VÁLSÁG IDEJÉN VOLT PÉLDA.

Az elemzés szerint idővel előfordulhat, hogy megismétlődik a 2020 áprilisában tapasztalt olajpiaci összeomlás, amikor az olajár egyes jegyzései negatív tartományba süllyedtek. Vagyis előállhat az a helyzet, hogy

OLYAN MÉRTÉKBEN CSÖKKEN AZ OLAJ IRÁNTI GLOBÁLIS KERESLET, HOGY AZ LÉNYEGÉBEN ÉRTÉKTELENNÉ TESZI A FEKETE ARANYAT.

Csak ezúttal a kereslet nem áll talpra olyan formában, mint ahogy tavaly, a koronavírus-járvány enyhülésével. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a jelenleg várt kitermelési volumenek mellett akár 11-14.000 milliárd dollár között is lehet az összesített veszteség az olajpiacon.

Ráadásul a folyamatnak már most is vannak jelei. Bár a nagy energiapiaci óriások fokozatosan térnek át a megújulókra, a részvénypiaci teljesítményeik jól mutatják, hogy a befektetők elkezdtek eltávolodni ezektől a társaságoktól.

AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN OLYAN GIGÁSZOK IS GYENGÉLKEDTEK A TŐZSDÉN, MINT AZ EXXON MOBIL, A BP VAGY A ROYAL DUTCH SHELL.

Idén pedig az Exxon arról számolt be, hogy több mint 20 milliárd dolláros veszteséget produkált (elsősorban a koronavírus-árvány miatt) a tavalyi utolsó negyedévben.

Közben a Carbon Tracker számításai szerint a fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető vállalatok összesen 123 milliárd dollárt buktak a tőzsdén az elmúlt évtizedben. Ez pedig jól mutatja a trend egészét, amely valószínűleg jóval erősebben érinti majd a kisebb cégeket.

Miközben pedig a Morgan Stanley már azzal számol, hogy 2033-ra akár teljesen eltűnhet a szénipar a világban, a megújulókba irányuló befektetések folyamatosan bővülnek.

TAVALY EZ AZ ÖSSZEG MÁR ELÉRTE AZ 501,3 MILLIÁRD DOLLÁRT, AMI 9 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉS VOLT 2019-HEZ KÉPEST.

Összességében tehát az látszik a jelenlegi trendek alapján, hogy a globális olajkereslet várhatóan csökkenni fog a következő évtizedekben, és a hagyományos energiaszektorba áramló befektetések is folyamatosan zsugorodhatnak. Ez a folyamat pedig kedvező lehet az olyan energiacégeknek, akik elmozdulnak a megújuló energiaforrások irányába, akik viszont lemaradnak, azok komoly bajba kerülhetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jan Zakelj fotója a Pexels oldaláról

TOP 5