legdrágább benzin ár 

Történelmi rekordárszintre emelkedik szerdán, szeptember 15-én a benzin literenkénti átlagára – olvasható a holtankoljak.hu oldalán.

Mint írják, bruttó 6 forinttal emelkedik az ár a 95-ös benzin esetében, de a gázolaj ára is változik a hét közepén, bruttó 2 forinttal lesz magasabb az átlagár.

hirdetés

Ezzel az idei legmagasabb szintre emelkedik a gázolaj ára, és csupán 1 forinttal marad el a történelmi rekordnak számító árszinttől.

Az átlagárak szeptember 15-től az alábbiak lesznek: 

95-ÖS BENZIN: 457 FT/LITER

GÁZOLAJ: 450 FT/LITER 

A benzináras kérdést – azaz hogy miért ilyen drága az üzemanyag ma Magyarországon – először is a keresleti és a kínálati oldalon történt változásokon keresztül érdemes megközelíteni, mondta még júliusban az Indexnek Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője.

Jelenleg a keresleti oldal a legfőbb mozgatórugója az áraknak: a világ nagy része a pandémia után éppen kikerülőben van a járványhelyzetből, viszonylag erős a keresletnövekedés – vége a home office-nak, egyre többen utaznak és így tovább –, tehát év végére a kereslet meg fogja közelíteni azt a szintet, amit a járvány előtt tapasztaltunk.

A kínálati oldalt nézve: 2019-ben kereken 100 millió hordó volt az átlagos napi olajkitermelés, ami szakértők szerint az év végére 98-99 millió hordóra emelkedhet.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jiří Fröhlich képe a Pixabay -en.

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu