Skip to main content

 

A megújuló energiák terjedésével egyre fontosabbá válik az energia tárolása, amire már számos cég szolgál megoldással, és ezzel nemcsak környezetünket óvhatjuk, hanem még a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Adam Courtney angliai otthonára napelemeket szeltetett fel, és – elmondta a BBC-nek, hogy sokkal kevesebbet spórolt meg így, mint azt eredetileg képzelte, ugyanis a nap nem mindig akkor süt, amikor neki vagy családjának áramra lenne szüksége. Hogy ezt orvosolja belevetette magát az energia tárolásának lehetőségeibe, míg végül a Tesla Powerwall rendszere mellett döntött.

hirdetés

Az egység maga 6 ezer fontba került (2,2 millió forint) a további kiépítési költségek pedig 3 ezer fontba (1,1 millió forint). Ezzel a ráfordítással lehetősége nyílt Courtney-nak, hogy csökkentse az otthona elektromos költségeit, valamint a két elektromos autó feltöltésének kiadásait is.

 

A Tesla Powerwall névre keresztelt napenergiával működő akkumulátora, FORRÁS: AFP / DAVID MCNEW

Korábban a számlám havonta 140 font (52 ezer forint) volt, most havi 25 font (9 ezer forint), a Powerwall figyeli, hogy a következő nap mikor lesz napsütés. így pontosan tudja, mennyi elektromos áramot is kell megvásárolnia"– nyilatkozta Courtney.

Időközben számos energiatároló és figyelő termék is a piacra lépett, például az OVO Energy, a Powervault, vagy a Moixa.

A Tesla terméke figyelemmel kíséri az energiafelhasználást és a napenergia mennyiségét, míg az intelligens alkalmazás előre jelzi a jövőbeli felhasználást és áramtermelést is.

A hálózat teljesítményének változó költsége alapján a Powerwall optimalizálja a töltést és a lemerülési időt. A Powerwall megtanulja, miként tudja maximalizálni a napelem hatékonyságát, anélkül, hogy változtatni kellene az energiafelhasználás módján és idején"– mondta a Tesla szóvivője.

Az OVO Energy eközben olyan terméket fejlesztett ki, amit nem szükséges megújuló energiaforráshoz kötni, segít az optimális energiafelhasználás megtalálásában, ezáltal csökkenti a költségeket. VCharge képes kontrollálni a vízmelegítést, az elektromos autókat és egyéb elektronikai berendezések energiafelhasználását.

A cég úgy véli, a termékük által megspórolt energia évente akár 2 ezer háztartás energiafelhasználásával egyenértékű.

Ahhoz, hogy az energiahatékonyságot valamint a tárolást figyelő eszközök számottevően elterjedjenek, csökkenteni kell az ezekkel járó költségeket. Nick Browne energetikai elemző szerint azonban 2025-re a nagy hatásfokú akkumulátorok ára a felére csökken majd.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5