Skip to main content

 

Norvégiában, az Almlifjellet-hegynél épül a világ első energiapozitív hotele. Korábban soha nem építettek még olyan turisztikai célú létesítményt, mely több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Az Északi-sarkkör káprázatos szépségű természeti környezetében épül ez a jelenleg egyedülálló szálloda.

hirdetés

Már nem csak a passzív házak a menők

A passzív házak és a zéró emissziós épületeken túl is van hova tekinteni a fenntarthatóság és az energetika kapcsolatában: Norvégiában épülhet meg a világ első, pozitív energiamérlegű hotele – derül ki az Nrgreport cikkéből.

A kör alakú tervezett szálloda a fenntarthatóság jegyében,

több energiát termel majd üzemelési ideje alatt, mint amennyi a működéséhez, a megépítéséhez illetve az alapanyagok felhasználásához szükséges.

Az épületettel megvalósított energiatermelést csak megújuló energiaforrások használatával valósítják meg - ez utóbbi szintén fontos kritériuma az ilyen típusú épületeknek.

A Svart munkanéven futó építményt a Snøhetta nevű építésziroda tervezte, ez a csapat a budapesti Liget-projekt keretein belül,az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt pályázaton is első helyezést értek el terveikkel.

Az irodánál elmondták, ahhoz, hogy az épülettel kapcsolatos célkitűzéseket megvalósíthassák, gondos mérlegelés és tervezés után választják ki a kivitelezés során használt anyagokat. Ha csak mód van rá, előnyben részesítik az alacsonyabb mértékű energiafelhasználással előállítható alapanyagokat. Amin lehet, azon pedig spórolnak, kerülve a beton, alumínium használatát.

Az iroda egyik korábbi projektjénél a legtöbb energiát az emésztette fel, hogy elkészüljenek az épület energiaellátását biztosító napelemek.

A környezetre is odafigyelnek

A projekten dolgozó tervezőiroda és a kivitelezők is azt ígérik, a környezetet alig fogják terhelni az építési munkálatokkal.

A futurisztikus épület 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd,

mint a hasonló létesítmények, emellett pedig legalább ennyit meg is termel.

Az épületben teraszokat is építenek a vendégek pihenésére gondolva, sőt, a szállodánál kisebb vízi járművek, csónakok is kiköthetnek majd. A kör alakú elrendezést a Holands-fjordon, részben vízbe süllyesztett oszlopok tartják majd.

Az energiapozitív épületekkel kapcsolatban az alábbi linken érhető el részletesebb dokumentáció (angol nyelven, pdf formátumban):

Energiapozitív épületek

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: SNØHETTA/PLOMPMOZES

TOP 5