Skip to main content

 

Alig két évtized múlva bezárhat a világ olajfinomítóinak és gáztározóinak negyede.

Ehhez az kell, hogy 2035-ig a globális felmelegedés mértéke, az ipari forradalom előtti időkhöz képest, ne haladja meg 2 Celsius fokot – jelzi a független energiapiaci elemzőtársaság, a Carbon Tracker. Ha teljesül a Nemzetközi Energiaügynökség célja, akkor számos nagy olajvállalat, profitja jelentős részéről is lemondhat.

hirdetés

Az iparág előző éves adatai és a 2020-tól várható globális olajigény alapján, számos olajfinomító bezárhat 2035-re. Az elemzés szerint több okra vezethető az vissza, hogy az olaj iránti szükséglet 15 év alatt 23 százalékkal csökken. A kereslet beszakadása először azt eredményezi, hogy kevesebb finomított olaj kerül a piacra, de az igény ezúttal nem eredményezi a termelés felfutását.

Egyre kevésbé éri meg

Az elemzés több tényezőt különít el annak kapcsán, miért lehet arra számítani, hogy egyre kevesebb olaj kerül majd finomítóba, és egyre kevesebb földgáz a tározókba. Például azt, hogy a hordónkénti árrésnek 3,5 dollárra kellene zsugorodnia ahhoz, hogy megérje fenntartani a jelenlegi finomító-kapacitásokat.

2016-ban ez 5 dollár körül volt, és a több évtizedes adatsorok azt mutatják, ennél kisebb mértékű sosem volt.

Hozzájárul a finomítók bezárásához az is, hogy a régi, csak egy adott típusú származék finomítására használt telephelyekre nem lesz szükség egy idő után. A komplex, modern, több eljárással működő finomítók tovább kitartanak majd, de a számítások szerint,

az iparág adózás előtti éves nyeresége 147 milliárd dollárra fog zuhanni 2035-re.

Ez az 50 százaléka a 2015-ös értéknek.

További fontos mozzanat a közúti közlekedés átalakulása. A hibrid meghajtások, az elektromos járművek terjedése szintén a benzinkorszak várható végét jelzi. Ezek a technológiák a várakozások szerint egyre olcsóbbak lesznek. Hiába az üzemanyagok jellemzően magas haszonkulcsa, azok nem tudnak majd lépést tartani a változásokkal.

Rossz hír a nagyoknak

Az elemzés számos további szempont bemutatásával érvel amellett, miért lehet számítani arra, hogy tömegével állnak majd le az olajiparhoz kapcsolódó létesítmények.

A folyamat végén a most legnagyobbnak számító olajvállalatok brutális mértékű profitvesztése áll.

Az olajfinomítás ugyanis az iparágon belül az egyik leginkább jövedelmező tevékenység, amely nem csak a saját kitermeléshez kapcsolható. Ha az elemzés összeállítói nem tévednek, úgy az igazán nagyoknak kell a leginkább aggódni.

A számítások szerint

a Shell és a Chevron profitjának 70 százalékát is elvesztheti a finomítók bezárása miatt, az ExxonMobil és a Britisth Petrol annak 50 százalékáról mondhat le.

Ugyanakkor úgy tűnik, az olajcégek egy része elébe megy a változásoknak. Az Origo itt számolt be arról, hogy számos nagyvállalat energetikai és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vállalatokba fektet azért, hogy az új energiakorszak hajnalán is ott lehessenek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5