Skip to main content

 

Hollandiában átadták a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű-parkját, a Gemini Windpark nevű létesítményt, jelentette a NOS, holland hírügynökség.

Matthias Haag igazgató szerint az ország északi vizein, a parttól mintegy 85 kilométer távolságra elnyúló turbina-park a következő tizenöt évben 785 ezer háztartást, mintegy másfél millió embert fog ellátni elektromos árammal.

A Siemensszel együttműködésben épített új szélerőmű teljes üzemelés mellett 600 megawatt kapacitással képes energiát előállítani (ez a paksi atomerőmű jelenlegi kapacitásának nagyjából a harmada).

A szélenergiában gazdag holland partok közelébe telepített turbinák akkor lépnek automatikusan működésbe, amikor a szél sebessége eléri a 3-5 méter/másodperc sebességet (10-18 km/óra), és ha a szél viharossá fokozódik, azaz meghaladja a 25 m/s (90 km/óra) sebességet, akkor lekapcsolnak és a lapátokat szélirányra párhuzamos helyzetbe állítják.

A most beindított Gemini a második legnagyobb tengeri szélerőmű jelenleg, névleges kapacitásban csak a 630 megawattos, 175 turbinával üzemelő London Array előzi meg.

Az építést 2015-ben kezdték és összesen 2,8 milliárd euróba került a hatalmas beruházás. Mivel a turbinákat 85 kilométerre telepítették a parttól, ezért a 150 szélkerékből álló komplexum onnan nem is látható.

Hollandiának van már egyébként három tengeri szélerőműparkja, amik összesen 360 megawatt kapacitással üzemelnek.

A kormányzat további öt tengeri szélerőmű építésére adott engedélyt, és azt remélik hogy 2023-ra az ország energiaigénylének 16 százalékát megújuló forrásokból tudják majd fedezni.

Forrás, Kép: Gemini Windpark

TOP 5