Skip to main content

 

A Torontói Egyetem áttörésének köszönhetően olyan olcsó és egyszerű lesz a napelem előállítása, mint az újságpapír-nyomtatás, írja a vg.hu.

Egy, a Science-ben megjelent tanulmány szerint kanadai tudósok új korszakot nyithatnak a napelemek fejlesztésében.

Eljárásuk lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkit-elemeket folyékonnyá teszik, amelyet így bármely anyagra, például üvegre vagy műanyagra is rá lehet nyomtatni.

A folyékony anyag akár egy tintasugaras nyomtatóval is felvihető a felületre, így a napelem legyártása éppúgy működik, akár egy dokumentum kinyomtatása.

Mindez azt jelenti, hogy az egyszerű technológiával bármely háztartás képes lesz napelemet "gyártani", hisz a nyomtatás alig kerül pár forintba.

Jelenleg a kutatás még kísérleti fázisban van, ezért a perovszkit-napelemek megjelenése a kereskedelemben még várat magára, figyelmeztet a napelemek-napkollektorok.hu

A fejlesztés azonban annyira ígéretes, hogy szakértők szerint a perovszkit-elemek egy évtizeden belül végleg leválthatják a szilícium alapú napelemeket, hisz már majdnem olyan hatékonyak, mint a hagyományos változat, miközben a gyártása jóval kevesebbe kerül, írja a hvg.hu.

A puding próbája az evés, várjuk a folytatást.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép hagyományos napelemet mutat és csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5