Skip to main content

 

Vályogházban lakni több szempontból is érdemes: a falak jól szigetelnek, gyönyörűen, tetszés szerint alakíthatók, sima hatásuk utánozhatatlan, természetes anyagból készülnek, a mostani modern eljárások segítségével pedig vízhatlanná tehetők. Különben pedig környezetbarátak.

Az új, szupervályogházakat már Magyarországon is szabályosan, viszonylag olcsón megépíttetheted. De nem is ez a legjobb tulajdonságuk, hanem az, hogy eszméletlenül szépek.

A Szupervályog egy földzsák-építési módszer, amelyet az iráni származású, később Amerikában élő építész és felhőkarcoló specialista Nader Khalili (1936-2008) fejlesztett ki.

hirdetés

A technika egymásra rétegzett, földdel vályoggal megtöltött körszövött zsákokat vagy hosszú tömlőket használ, így hoz létre egy tömör, szilárd szerkezetet. A struktúrákat ideálisan kihasználó végeredmény egy méhkaptár alakú épület, ívekkel, kupolákkal és boltozatokkal, amelyek erős, ugyanakkor esztétikus, egyszeresen és kétszeresen ívelt kagylóhéj-szerkezetet formálnak.



A technológiával egyenes falakat, eddig megszokott épületeket is létre lehet hozni. Szinte mindegyik ismert technológiával kombinálható (vasbeton, tégla, fa, szalma). A Szupervályogot az utóbbi két évtizedben a "Natural Building" (Természetes Építkezés) és a "Sustainability" (Fenntarthatóság) mozgalmak követői növekvő érdeklődéssel figyelik. Mivel nem drága, könnyű felépíteni és helyileg beszerezhető alapanyagokat használ, tartós használatú menekülttáborok építésére is javasolt. 

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5