Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_aeuropai_birosag.jpg 

Az Európai Bizottság a Bíróságához fordul, mivel Magyarország elmulasztotta az energiahatékonyságáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetését.

Az irányelv meghatározott mértékű energiamegtakarítási célkitűzések elérését írja elő az EU tagállamai számára a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakra. Ezt energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségvállalások előírása vagy egyéb, célzott szakpolitikai intézkedések révén kell elérniük, melyek célja az energiahatékonyság javítása a háztartásokban, az épületek tekintetében, az iparban és a közlekedésben. A tagállamoknak 2014. június 5-ig kellett átültetniük az említett irányelvbe foglalt kötelezettségeket.

Az irányelv előírja továbbá egyebek mellett:

  • a nagyvállalatok négyévenkénti energetikai auditját,
  • az elfogyasztott energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogok erősítését,
  • a központi kormányzati épületek legalább 3%-ának évenkénti felújítását,
  • valamint az energiahatékony közbeszerzést.

2014 novemberében a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben a magyar hatóságoktól értesítést kért mindazokról az intézkedésekről, amelyeket az irányelv nemzeti jogrendbe történő átültetése céljából hoztak. Az irányelv átültetését 2014. június 5-ig kellett végrehajtani. A Bizottság a mai napig nem kapott értesítést az irányelv nemzeti jogba történő átültetését szolgáló jogszabályról.

A Bírósághoz benyújtott keresetben a Bizottság napi 15 444 EUR (kb. 4.6 M forint) összegű bírságot javasol Magyarországnak. A büntetés nagyságának meghatározásakor a Bizottság figyelembe vette a kötelezettségszegés időtartamát és súlyosságát. Amennyiben a Bíróság megerősítő ítéletet hoz, a napi bírság az ítélet napjától kezdődően a nemzeti jogba való átültetés napjáig fizetendő. A bírság egy napra eső végső összegét a Bíróság határozza meg.

A Bizottság más tagállamok esetében is eljárást indított az energiahatékonyságáról szóló irányelv átültetésének elmulasztása miatt. Összesen 27 (Málta kivételével az összes) tagállam esetében indult kötelezettségszegési eljárás, mert a Bizottság nem értesült azokról a nemzeti intézkedésekről, amelyeket az irányelv nemzeti jogba való átültetése érdekében kell hozni (határidő: 2014. június 5.). A Bizottság továbbra is figyelemmel követi az átültetés és beszámolás előrehaladását, és a következő ciklusokban foglalkozni fog az esetleges hiányosságokkal (lásd: MEMO/15/4666).

Háttér-információk

Az energiahatékonyság fokozása azon lépések egyike, amelyek révén a lehető legnagyobb költséghatékonysággal növelhető az energiaellátás biztonsága és csökkenthető az üvegházhatású gázok és más szennyező anyagok kibocsátása. Az energiarendszernek és a társadalom egészének sokkal energiahatékonyabbá kell válnia.

Az Európai Unió célja, hogy Európa éves primer-energiafogyasztását 2020-ig 20%-kal csökkentse. Az energiahatékonysági irányelv kulcsfontosságú eszköz e cél eléréséhez. Olyan jogilag kötelező intézkedések sorát állapítja meg, amelyek segítik az EU-t a 20 %-os energiahatékonysági célkitűzés elérésében, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek fokozzák a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek célja az energia hatékonyabb használata az energiaátalakítástól és -elosztástól kezdve a végső felhasználásig az energialánc valamennyi szakaszában. Az irányelv nemzeti jogba való átültetésével biztosítható a tagállamok szakpolitikái közti összhang, ez pedig lehetővé tenné, hogy az Európai Unió elérje az energiafogyasztás 20 %-os csökkentésére vonatkozó célt.

A létező energiaügyi jogszabályok teljes körű alkalmazása és érvényesítése az energiaunióra vonatkozó újonnan elfogadott jogszabálycsomagnak is elsődleges célja. A Bizottság jelenleg azon többi tagországban is vizsgálja a helyzetet, amelyek részére az átültetés meghiúsulása miatt indokolással ellátott véleményt adott ki. Ezért a Bizottság mai lépését a következő hónapok során további keresetek követhetik.

A 2009. december 1-jén hatályba lépett Lisszaboni Szerződés értelmében, ha a tagállamok elmulasztják az uniós jogszabályok meghatározott határidőn belüli átültetését, a Bizottság az ügy jogi útra terelésekor felkérheti a Bíróságot, hogy pénzügyi szankciókat szabjon ki. A napi bírságot egy képlet alapján kell kiszámítani, a következő elemek szorzataként:

• súlyossági tényező

• a jogsértés időtartama

• „n” tényező (tagállamonként változó, figyelembe veszi a tagállamok GDP-jét)

• átalányösszeg, ami jelenleg 660 EUR naponta.

További információk

Az energiahatékonysági irányelv

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó márciusi döntések: MEMO/15/4666

Általános információk a kötelezettségszegési eljárásokról: MEMO/12/12

További információk a kötelezettségszegési eljárásokról

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép