Amerikai kutatók azt állítják, hogy két éven belül piacra lépnek azzal az új akkumulátorral, amely jelentősen csökkenti az elektromos autók árát és háromszorosára növeli hatótávolságukat. Szakértők szerint ez fordulatot hozhat a villanyautók terjedésében.

Egy új akkumulátor azt ígéri, hogy megszabadítja az elektromos autókat két legnagyobb hátrányuktól: a magas ártól és a rövid hatótávtól. Ráadásul bő egy év múlva már a boltokban lehet az újdonság, két éven belül pedig már a villanyautókban is megjelenhet - jelentette a Financial Times (FT).

A lítiumakkuk családjába tartozó újítás megcsinálható kicsiben és nagyban is. Így okostelefonokba vagy laptopokba építve a jelenlegi kétszeresére növelhető az egy feltöltéssel elérhető használati idő - mondja Qichao Hu, aki egy ismert akkumulátor-szakértővel, Donald Sadowayjal, a legendás Massechusetts Institute of Technology professzorával együtt fejlesztette ki az újdonságot. Sadoway munkáját az akkufejlesztés terén támogatja a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Getes is.

hirdetés

Laptopba, telefonba is

A villanyautók elterjedéséhez arra van szükség, hogy ne 130 ezer dollárba kerüljenek a bemutatótermekben, hanem 30 ezerbe. Ebben nagy segítséget jelenthet az aksi költségének mérséklése, ugyanis az ilyen autók árának egyik legjelentősebb eleme, 30 százaléka az akkucsomag ára - fejtegette Sadoway. Ez a költség is két részből áll: magának az akkumulátornak az árából, illetve azoknak a biztonsági berendezéseknek az árából, amelyek megakadályozzák az akku túlmelegedését.

Az új aksi mindkét fronton lenyomja a jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorokat. Egyrészt olcsóbb elemekből épül fel, amelyek segítségével - amellett, hogy több áramot tud tárolni - ötödével mérsékli az akkucsomagok árát. Másrészt szélesebb hőmérsékleti tartományokban is biztonságosan működik, így nincs szükség a kigyulladást megelőző kiegészítőkre.

Gyár is van már

A költségek lefaragása, a biztonság erősítése és a hatótáv növelése önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy felgyorsítsák villanyautók terjedését. További leküzdendő probléma az újratöltés viszonylag hosszú ideje és a töltőállomások hiánya. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy ha az előbbi három területen sikerülne áttörést elérni - ahogy azt Hu és Sadoway ígéri -, az nagyon nagy lökést adna az újfajta járművek terjedésének.

Hu Boston szomszédságában már 2012-ben létrehozott egy céget, a SolidEnergyt az új aksi kereskedelmi célú hasznosítására. Állítása szerint előzetes tárgyalásokat folytat az értékesítésről az Apple-lal és a villanyautók gyártására specializálódott Teslával. Az két cég nem kommentálta az FT-nek a hírt. Az újítás elterjedésének felgyorsítása érdekében a SolidEnergy csak az új akkuk alapelemeit szállítaná az akkumulátorgyártóknak, amelyek ezekre építve szerelnék össze a kész terméket.

A Tesla egyébként maga is az aksi árának leszorításán dolgozik, ám nem a technológiai áttöréssel akarja elérni ezt, ha nem a tömeggyártás felpörgetésével. Ennek érdekében épít óriási üzemet Nevada államban - emlékeztet az FT.

Forrás

A kép csak illusztráció: Geneva MotorShow 2013 - Renault Zoe charging

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu