Skip to main content

Sokkoló vagy sem, a németek átlépik azt a minálunk nemrég egy kormányzati képviselő által hivatkozott polémiát, hogy a napcellák általt termelt áramot ne csak akkor lehessen haszálni, ha süt a nap. Az óriási akkutelep majdnem a magyar szélenergia kapacitás tizedét teszi ki, és Németországban már nem is ez az egyetlen ilyen létesítmény.

A szélturbinával és napelemmel áramot termelő rendszerek egyik gyenge pontja, hogy a hullámzó termelést csak valamilyen segéd-, vagy pótkapacitás rendszerbe építésével lehet "kisimítani". Eddig úgy volt, hogy az csak elvileg járható út, hogy a termelési volumenhez illeszthető nagyságrendű energiatároló rendszer elérjék ugyanezt a hatást. A németországi Szász-Anhalt tartományban viszont e területen is a gyakorlati megvalósítás felé léptek előre azzal, hogy hamarosan az ún. Solar-völgyben az  alapinfrastruktúra részévé válik egy 30 MW-os akkumulátor. A giga-akku kifejezetten a pillanatnyil napenergia túltermelési helyzetek kezelésére szolgál.

hirdetés

Mint azt a Cleantechnica megírta, a térségbe 1991 óta mintegy 9 milliárd eurót fektetek be a napenergiába, és olyan cégeket tettek naggyá, mint az Innotech Solar, a Hanwha Q-Cells vagy az Enercon. A régióból 2011-ben már azt jelentették, hogy az elfogyaztott villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló forrásból származott, így nem meglepő, hogy ez a hely vált ideálissá egy ilyen projekt számára. A mostani beruházás ráadásul a tervek szerint pusztán az első az épülő új tipusú, óriési méretű akkumulátor-rendszerek közül, melyekkel Németország még távolabb kerülhet a nukleáris energiától

A szász-anhalti projekthez méretét tekitve nem, de céljában hasonlóra van máshol is példa. Az északnémet Mecklenburgban a közelmúltban kezdte meg működését egy 5 megawattos energiatároló rendszer.

Forrás

Kép: Napenergiatermelés Szász-Anhalt tartományban, Fotó: flickr

TOP 5