Skip to main content

Még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Készül a panelprogram utóda is.

A szeptemberben megnyíló új energetikai pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz:

  • fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint,
  • külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
  • háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg:

  • fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer,
  • ablakok cseréje esetén 500 ezer,
  • háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Mindezt Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. beszámolója szerint.

Mit és kit is támogatnak?

Az NFM a pályázatok szeptemberi meghirdetésére ígért hivatalos információkat, ám a MEHI honlapján időközben megtaláltuk a részleteket, az előadásból kifotózott prezentáció-lapok alapján, íme:

1. Háztartási nagygépek cseréje

Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét. 
Energiafaló hűtő és fagyasztó berendezések energiatakarékos (A+, A++ és A+++ energiaosztályú) készülékekre cserélhetőek állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára. A cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia- vagy 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. (A prezentáció szövege a hűtőket és a fagyasztókat említi, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszanak, vagyis talán nem csak a frizsiderekre vonatkozik majd a csereprogram. A szerk.)

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

2. Fűtéskorszerűsítés

Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését, átlagosan 650 ezer forint az állami támogatás pályázatonként
Az intézkedés a CO2-kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul.

A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátáscsökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

3. Homlokzati nyílászárócsere

Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, ez étlagosan 500 ezer forint állami támogatást jelent pályázatonként

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

4. Tervezés alatti programok

Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP)
- Várhatóan lakáscélú beruházások is támogathatóvá válnak
- Energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházás

Új támogatási program

- Nemzeti Épületenergetikai Stratégia felméréseire alapozott program
- Lakóingatlanok energiamegtakaritást eredményező komplex felújítása
- A támogatás mértéke várhatóan kb. 10 milliárd forint

A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A helyettes államtitkár szerint a pályázatok megjelenése után egy 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

A konferencián az is elhangzott, hogy finisében van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és két héten belül megkezdődhet társadalmi egyeztetése. A stratégia összesen 189 Petajoule energia-megtakarítást irányoz elő a 2014-2020-as programozási ciklusra, melyből 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd.

Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Az államtitkár-helyettes reményei szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a panelprogram utóda. Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

Forrás

TOP 5