Skip to main content

Az Oxford-i Egyetem egyik legfontosabb kutató csapata bemutatta legújabb újítási kísérletét, a Nap ablaküveget, amelyet ha alkalmaznak a felhőkarcolókon, biztosíthatják annak energetikai, technológiai igényének teljes lefedettségét. Egy olyan újításról van szó, amely kombinálja a vékony filmű napelemes cella színező bázisát a foto-érzékeny színes ablaküveg alkalmazásával, amely párhuzamosan lehetővé teszi energia termelését. (Aiolus News)

Ez a technológia alkalmas mindenféle típusú színes felület megvalósítására, megfelel a tervezők és az építészek esztétikai igényeinek, s egyúttal rugalmas megoldást biztosít a napenergia termeléséhez.

„Kísérleteinknek köszönhetően tudjuk nyomtatni a fémoxidokat, amelyek közvetlenül aktiválják a folyamatot, a színezőket és a polimert, az ablaküvegre, a napsugár közvetlenül reagál a színezőre, létrehozva a villamos áram egy formáját, amelyet két terminálban gyűjtünk össze, ugyanúgy, mint a hagyományos akkumulátoroknál.” mondta Kevin Arthur a társaság igazgatója.

Ahhoz, hogy a kísérleti fázisból átlépjenek a termelés fázisába, további források szükségesek, amelyeket a kutatócsoport a tengerentúli bemutatás sikerétől remél. Pillanatnyilag csak 10x10 cm méretű napelemes cellákat képesek előállítani, de szeretnék kiegészíteni a termelést nagyobb méretű panelekkel és 2013 második negyedében már kereskedelmi forgalomba hozni azokat.

Ennek az új napablaknak több előnye is van: mindenekelőtt a gyártás költsége kevesebb, mint a hagyományos napelemek technológiáé, előzetes becslések szerint kb. 35 cent/watt. Másrészt a rendszer energiaforrássá tud átalakítani bármilyen homlokzatot, akár igen magasat is. Mindazonáltal a leggyakoribb kritika a termékkel kapcsolatban az, hogy az energia átalakítás hatásfoka alacsonyabb a vékonyfilm napelemes modulnál.

A kutatócsoport azonban adatok sorával bizonyítja, hogy az alacsonyabb hatékonysági értékek ellenére a nagy felületen alkalmazott napablakok teljes egészében lefedik a fogyasztás igényeit.

„Ha a technológiánkat ki tudjuk terjeszteni egy egész épülettömbre, kutatásainkkal hihetetlen eredményeket érhetünk el, például egy texasi 220 méter magas felhőkarcolónál az épületnek napablakkal való teljes befedésével napi 5,3 MWh energiát tudunk előállítani, ami elegendő 52 000 iPad táplálásához, amely a LED megvilágításának hatékony rendszeréhez kapcsolva gyakorlatilag függetlenné teszi az épületet”- állította Kevin Arthur.

Forrás: energiacentrum és Aiolus News

TOP 5