A hazánkban működő 172 szélerőmű összesen 329 megawatt energiát tudna előállítani, de a széljárás változékonysága miatt a leadott energiamennyiségben nagy ingadozások vannak. Most például 50 megawattnál is kevesebbet termelnek a rotorok.

Jelentősen növelni lehetne a szélerőművek hatékonyságát, ha a mostaniaknál sokkal magasabb tornyokat és nagyobb rotorokat használnánk. Most a legnagyobb turbináink csak 3 megawattosak, de már készülnek azok a monstrumok, amelyekkel ennek a sokszorosa is előállítható.

Az amerikai Blade Dynamics olyan szénszálas lapátokat gyárt, amelyeket több darabból állnak, és ennek köszönhetően hagyományos kamionokkal is az építkezés helyszínére szállíthatók. Ezek a 48 méteres lapátok pedig csak az első lépésnek számítanak a 90-100 méteresek felé, amelyek már képesek akár 10-12 megawattot is termelni.

Ennél is komolyabb szélenergiai projektre készül a szintén Egyesült Államokbeli Solar Wind Energy. Betonból építene fel egy 685 méteres kéményt, amely beszívja a forró sivatagi levegőt, és a hozzákevert párától süvítő szél kerekedik.

Előzetes becslések szerint ezzel a módszerrel nagyjából 1,25 gigawatt energia állítható elő, ami több, mint amire egy atomerőmű képes.

Az erőmű megépítésének 900 millió dolláros költsége elsőre soknak tűnhet, de az USA-ban éppen most építenek egy atomreaktort 14 milliárd dollárból, amihez képest ez aprópénz.

Egyperces videó angol nyelven a Solar Wind Energy új szélerőműjének működéséről itt tekinthető meg: http://index.hu/tech/2013/06/07/oriasok_vallan_nyugszik_a_szelenergia_jovoje/ 

Forrás: http://index.hu/tech/2013/06/07/oriasok_vallan_nyugszik_a_szelenergia_jovoje/

Fotó: http://www.forbes.com/sites/davidferris/2013/03/26/your-energy-skyscraper-questions-answered/

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu