Skip to main content

Chua Yina szingapúri mérnök vezetésével a közelmúltban vállalkozó szellemű diákok kifejlesztették az algabetont. Az ötletet az adta, hogy az alga hívatlan vendégként sok helyen túlszaporodik mind a városi, mind a természetes környezetben, ráadásul állandóan, félévente újra is termelődik. Elég sok gondot okoz így pl. a medencék karbantartása és tisztítása során, de az ökoszisztémát is felboríthatja, ha túlszaporodik a tengerekben.

 

Egy szűrésre alkalmas szerkezettel azonban az alga kinyerhető a vízből, és hozzákeverhető a beton egyéb összetevőihez, így akár a cement 40 %-át is kiválthatja, adta hírül a Hír Tv Felfedező c. műsora március elején.

Az új eljárás kétszeresen is környezetbarát a diákok szerint, hisz ’hulladékot’ hasznosít, de környezetbarát azért is, mert ezzel a technológiával a hagyományoshoz képest eredményesebben csökkenthető a gyártás okozta szén-dioxid kibocsátás is. Mivel a beton felhasználása széleskörű az építőiparban, a találmány könnyen elterjedhet.

Az új beton egyelőre még nem került beépítésre házakban, de már sikeresen alkalmazták utcákon, vízelvezetőkben. Vélhetőleg ott fog csak elterjedni, ahol nem nagy a terhelés.

(A találmányról készült videó rövid leírással, angol nyelven itt tekinthető meg: http://scanpix.no/spWebApp/preview.action?search.tabId=video&;search.refPtrs=syaa728c)

Az algára ugyanakkor az üzemanyaggyártás is igényt tart, bár sem a technológia, sem a gyártás nem kiforrott még. Mindenesetre már most sok tudós és befektető is a jövő üzemanyag, és a meggazdagodás forrását látja a moszathegyekben http://www.utajovobe.eu/hirek/energetika/243-bakterium_uzemanyag, mely után, talán nem véletlenül, az amerikai haderő is élénken érdeklődik.

http://www.utajovobe.eu/hirek/energetika/215-legyozheto-lesz-az-amerikai-hadsereg

Kérdés már ma is tehát, lesz-e elég forrás a betonhoz, ha más alternatíva nem adódik az olaj kiváltására. A kérdés azonban megválaszolható úgy is, hogy ha az algatenyésztés alkalmas lesz a tömeggyártásra, és megfelelően olcsóvá válik, a problematika megoldódik saját magától is. Erre még vélhetően van hátra 30-40 év.

Visszatérve azonban az algabetonra. Arról nem szólt a hír, mi lesz akkor, ha az alga túléli a gyártást, és elszaporodva a beton felületén, esztétikai problémákat okozna, ahogy látható ez egy nedves falrészleten. A tisztítás uis visszatérő, és így jelentős költségeket emészthetne fel, ráadásul szennyezhetné a környezetet is.

Forrás: Cleantech Concepts

TOP 5