Megszüntetné a kormány az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A kormány a közeljövőben olyan törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, amely megszüntetné az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – mondta a politikus a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett jubileumi közgyűlésen, ahol a hallgatóság hangos tapssal fogadta a bejelentést. A politikus emlékeztetett rá: az országgyűlés tavaly 2015. június 30-ig meghosszabbította a visszasajtolási kötelezettség felfüggesztését, ugyanakkor kötelezte a vidékfejlesztési tárcát, hogy dolgozzon ki végleges megoldást, figyelembe véve a környezetvédelmi és a gazdálkodási szempontokat.

Az agrárgazdasági és a környezetvédelmi államtitkárság javaslata alapján a törvény végrehajtási rendeletében rögzítenék, hogy a visszasajtolási kötelezettséget megszüntető döntést 2025-ben felülvizsgálják, s ha addig nem jelentkeznek negatív hatások, véglegessé válik a megoldás – tudatta az államtitkár. A 2002-ben megalakult DélKerTész mintegy félezer tagja közül sokan termálvízzel fűtött üvegházban és fóliasátorban termelnek zöldségféléket. A Szentes és környező településeken működő szövetkezetben részt vevő egyéni gazdálkodók, családi és társas vállalkozások elsősorban paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztafélét termelnek. A szövetkezet 2012-ben 4,769 milliárd forint értékű árut állított elő, a termények 63 százalékát belföldi áruházláncoknak értékesítették, csaknem negyedét pedig exportálták.

Forrás: http://gazdasagiradio.hu/cikk/88750/

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu