Skip to main content

Mint ahogy az Unión belül Olaszországban, Németországban is napelem telepítési láznak lehettünk szemtanúi az elmúlt években, 2012-re azonban megtörni látszik a lendület. Megtörni látszik annak ellenére, hogy nyilvánvaló, miszerint a németek szinte mindenhová napelemet próbáltak elhelyezni az elmúlt években, legyen az az épületek teteje, oldala, vagy az autópályák zajvédő fala.

 

Érdekességként említendő az a domb méretűre formált szemétlerakó is a sorban, melyet gyeptégla mellett napelemmel is beborítottak. Az egyébként geotermikus energiával is működő Reichstag sem kerülhette el nemrég a sorsát, tetején 300 m2 napelem foglal helyet működtetendő az épület teljes árnyékolástechnikáját.

Angela Merkel kancellár a 2004-ben megindult zöldenergia-program, illetve a biztató tendenciák ellenére tavaly a napenergia-termelés támogatásának további csökkentéséről tett bejelentést. Szerinte a szélenergia hasznosítása mára már szinte teljes mértékben kifizetődő, a napenergiáé azonban nem. Erre tekintettel kifejtette azt is, hogy érdemesebb lenne a napenergiát olyan országokból importálni, ahol hagyományosan sokkal több a napfény, így pl. Görögországból. Ezt azok a szakértői vélemények is alátámasztják, melyek szerint a német tőkének is ott kell hasznosulnia, ahol az a legoptimálisabb.

Ez a hír lesújtó a német napelem-gyártók számára, akik már amúgy is az olcsó termékeket előállító ázsiai, főleg kínai konkurenciával kénytelenek megküzdeni évek óta.

Kérdéses így, hogy a nagyobb beruházások áraiba – támogatás hiányában - mennyire lesz ezentúl beépíthető a napelemek költségvonzata. Vélhetőleg jelentős visszaeséssel kell számolni, míg a kisebb közösségekben, pl. falvakban, kisvárosokban marad az eddigi tendencia. Ha bárki megnézi a Rettenbachról készült egyperces videót, látható, hogy egy mosolygó napocska fogadja a településre látogatót, mintegy hírül adva, hogy a falu, ahol lehet, hasznosítja az alternatív energiát.

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/a-leghiresebb-okofalu-nemetorszag-WWBrgSTH7M6Ksdg9

A mintatelepülés nyilván ösztönzőleg hat a környezettudatos német vidéki lakosságra, így a helyi közösségekben továbbra is szívesen látott vendég lesz maga a napocska is, de ha a kormány inkább a szélenergia hasznosítását tartja szem előtt, és azt támogatja jobban, nem kétséges, hogy milyen irányt vesz a német zöldenergia hasznosítása.

Hogy ez hogy lesz majd, kiderül. Mindenestre a spanyolok tavaly első ízben állítottak üzleti alapon monumentális naperőművet rendszerbe. A Gemasolar új technológiát alkalmazva 185 hektáron termel energiát éjjel-nappal. Ha ilyen erőművek terjednek el az elkövetkezendő 10-20 évben Európa déli államaiban, akár meg is valósítható Merkel elképzelése, és importálható lesz az áram a mediterrán térségből Németországba.

És végezetül nézzük meg 3 percben, hogy is építhető fel egy farm.
{flvremote}

{/flvremote}

TOP 5