Skip to main content
sajt lopás Hollandia Olaszország

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Egy holland sajtgyártótól 60 érlelt sajtkereket loptak el, mintegy 21.000 euró értékben.

Sajnos ez nem egyedi eset, a sajt a világ legtöbbet lopott élelmiszere.

hirdetés

A hollandiai Fijnaart város egyik tejtermelője és sajtkészítője kellemetlen meglepetésre ébredt egy áprilisi reggelen, azzal kellett szembesülnie, hogy kirabolták. Nem veszett el semmilyen berendezés, elektronikai vagy egyéb eszköz, de

A TOLVAJOK TÖBB MINT 60 KEREK SAJTOT TETTEK A MAGUKÉVÁ. JELENTŐS MENNYISÉGGEL CSÖKKENT A TERMELŐ KÉSZLETE, ÖSSZESEN MINTEGY 21.000 EURÓ ÉRTÉKŰ SAJTTAL.

Regisztrációs kód

A Magyar Mezőgazdaság idézi Theo Dekker, a holland tejtermelők szervezetének, a Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders elnökének véleményét, aki úgy véli, hogy a lopás nem amatőrök műve volt. Dekker azt is feltételezi, hogy a sajtokat nem fogják továbbértékesíteni Hollandiában, mivel minden holland sajtnak rendelkeznie kell a regisztrációs kóddal

A számokat a héjra nyomták, és nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a sajt ne sérülne - mondja, és hozzáteszi: ennek következtében a tolvajok nem tudják a sajtot teljes egészében értékesíteni Hollandiában. Azonban, ha levágnak egy darabot, már nem látszik, honnan származik a sajt.

EGYES ADATOK SZERINT A VILÁGSZERTE ELŐÁLLÍTOTT SAJTOK 4 SZÁZALÉKÁT ELLOPJÁK, AMI A SAJTOT A VILÁG LEGTÖBBET LOPOTT ÉLELMISZERTERMÉKÉVÉ TESZI.

Az EU-ban Németország a legnagyobb sajttermelő 2,4 millió tonnával, majd Franciaország következik 1,9 millió tonnával, Olaszország 1,3 millió tonnával, amit Hollandia követ 1 millió tonnával.

A sajt, különösen az érett sajt, rendkívül vonzó árucikk. Amerikai közgazdászok szerint a sajt "feketepiaca" elsősorban a sajt éttermek és a kiskereskedők körében virágzik.

Sajt és bor

2017-ben az olasz rendőrség "Sajt és bor" néven nagyszabású akciót hajtott végre, amelynek során több száz rendőr üldözte a sajttolvajokat. Sikerrel is jártak, és nyomára bukkantak 168 ellopott parmezán sajtkeréknek, amelyek egyenként körülbelül 460 eurót értek. Ez a sajtbűnözés lényege - az érett sajtok nagyon értékesek, ezért csábítja azokat, akik könnyű pénzt akarnak keresni. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Füstölt sajt készítés házilag, felejtsd el a bolti gagyit!

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kindel Media fotója a Pexels oldaláról 

TOP 5