Skip to main content
E.coli fertőzés Nestlé pizza Franciaország

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A francia hatóságok kapcsolatot mutattak ki egy Nestlé tulajdonában álló fagyasztott pizzamárka és számos E.coli fertőzés okozta megbetegedés között. 

Február óta példátlanul sokan betegedtek meg Franciaországban.

hirdetés

A francia hatóságok megerősítették, hogy kapcsolatot találtak az elmúlt hetekben tapasztalt E.coli baktérium-fertőzések és a Buitoni márka Fraîch'Up pizzáinak fogyasztása között. A márka a Nestlé tulajdonában áll.

Február óta példátlan számban regisztráltak olyan betegeket Franciaországban, akik különböző, az E.coli baktérium által okozott betegségben szenvedtek.

A HATÓSÁGOK SZERINT ÁPRILIS ELEJÉIG 75 ESETBEN INDÍTOTTAK VIZSGÁLATOT,

12 francia régióban. A Le Figaro szerint a 75 esetből 41 volt súlyos, de a szám nagyságát jól mutatja, hogy egy átlagos évben 100-160 hasonló esetet jelentenek összesen Franciaországban.

Haláleset is történhetett

Az ügy súlyát és komolyságát kiemeli, hogy

ELKÉPZELHETŐ, HOGY KÉT GYEREK HALÁLA IS ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ A TERMÉKEKKEL, DE A HATÓSÁGOK ÁPRILIS ELEJÉIG MÉG NEM ÁLLAPÍTOTTAK MEG EGYÉRTELMŰ KAPCSOLATOT A SZENNYEZETT TERMÉKEK ÉS A HALÁLESETEK KÖZÖTT.

Mindazonáltal 22 család már ügyvédhez fordult a kérdésben, vagyis várhatóan lesznek további következményei az ügynek.

A fertőzésből adódó komplikációk különösen a kisgyerekeknél lehetnek súlyosak.

Az érintett vállalat egyébként március 18-án zárta be két gyártósorát a Franciaország északi részén található Caudryban,

MIUTÁN KÉT HIGIÉNIAI ELLENŐRZÉST KÖVETŐEN BETILTOTTÁK A GYÁRTÁST.

A gyártósorokon hetente 100-150 ezer pizzát állítottak elő.

Bár a cég szóvivője hangsúlyozta, hogy a márka közvetlenül nem értékesít külföldre termékeket, a pizzái összesen 23 országban találhatók meg. Noha eddig nagyszámú visszahívásokat csak Franciaországban, Belgiumban és Luxemburgban rendeltek el a Fraîch'Up termékeiből, a fagyasztott pizzát forgalmazzák például Svájcban, Andorrában és Szlovéniában, valamint 15 afrikai országban.

Sajtokkal is van baj

Friss beszámolók szerint Franciaországban ugyanakkor más élelmiszer-biztonsági probléma is felmerült. Ugyanis visszahívási eljárás indult a Graindorge márka nyerstejből készült sajtjai esetében is. A francia hatóságok szerint az említett sajtok listeriózist okozhatnak; aki fogyasztott belőlük és láza, fejfájása vagy más tünete van, azt arra kérik, forduljon orvoshoz.

A FIGYELMEZTETÉS TERHES NŐKRE, IMMUNHIÁNYOS ÉS IDŐS EMBEREKRE KÜLÖNÖSEN VONATKOZIK.

A Coulommiers, a Brie, a Normanville márkákat például Franciaország-szerte árulják többek közt az Auchan, a Leclerc, a Carrefour vagy az Intermarché üzletláncokban, és más élelmiszerboltokban is

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Agresszívvé válik az immunrendszer az egészségtelen étrendtől

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en. 

TOP 5