Skip to main content

csokoladégyártas sejtszaporítassal zhaw laboratórium 

A Storeinsider számolt be róla, hogy a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói bioreaktor alkalmazásával hoznak létre „laboratóriumi csokoládét".

A jelenlegi kilátások alapján a csokoládé iránti globális kereslet növekedése továbbra is feltartóztathatatlan marad. Ugyan a közkedvelt édesség 138 milliárd dolláros (41,9 ezer milliárd forint) piaca most sem számít kicsinek, egyes szakértők szerint 2028-ra akár a 200 milliárd dollárt (60 ezer milliárd forint) is meghaladhatja az értéke.

hirdetés

BÁR PILLANATNYILAG AZ IPAR ENNEK A CSOKIMENNYISÉGNEK AZ ALAPANYAGÁT KAKAÓCSERJE-ÜLTETVÉNYEKRŐL SZERZI BE, A ZÜRICHI ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETEMÉNEK (ZHAW) TUDÓSAI SZERINT A LABORATÓRIUMI BIOREAKTORBAN NÖVESZTETT CSOKOLÁDÉ IS SZORÍTHAT MAGÁNAK NÉMI HELYET A PIACON.

Ami ez utóbbi, különleges édesség gyártását illeti, az eljárás kezdetén a tudósok a kakaóbabokat kivonták egy kakaógyümölcs húsából majd pedig felnegyedelték őket. Következő lépésben egy speciálisan kifejlesztett táptalaj alkalmazásával, teljes sötétségben inkubációs procedúrának vetették alá ezeket a magokat.

Ebben a fázisban egy bizonyos hegszerű anyag keletkezett a kakaóbabokon. A kutatók három hét múlva lekaparták, majd pedig egy bioreaktorba helyezték ezt a szubsztanciát. Miután a tartályban a szaporítási folyamat befejeződött, a benne levő folyadékot leszívták, majd pedig a hátra maradt anyagot megszárították és megpirították.

Mint kiderült, az így létrejött porból egyéb összetevőkkel összekeverve csokoládé készíthető. A technika egyik legnagyobb előnye, hogy a bioreaktorban a szaporítási folyamat újra és újra megismételhető az anyag legelső adagjából.

Bár a végeredmény a hagyományos csokoládééval azonos állaggal rendelkezik, azok szerint, akik megkóstolták, az íze gyümölcsösebb és édesebb, illetve kevésbé keserű. A ZHAW illetékes csapatának segítségével idővel azért vélhetőleg tovább tudják majd „finomítani" a zamatot.

A jelentős sikerek ellenére még várni kell, amíg a laboratóriumban létrehozott csokoládé kereskedelmi forgalomba kerülhet. A forgalmazást némileg hátráltatja az is, hogy

A PRODUKTUM LEGYÁRTÁSA EGYELŐRE SZERFELETT KÖLTSÉGES: 100 GRAMM ELŐÁLLÍTÁSA 20 DOLLÁRBA KERÜL.

Habár az új termék a szokványos módszerekkel gyártott csoki „egzotikus" alternatívájává válhat, teljes mértékben valószínűleg soha nem fogja kiváltani azt. A gyártó szerint, leginkább azokat a vásárlókat lehet majd megszólítani vele, akiknek a csokoládéfogyasztásról nem mindig megalapozatlanul a kakaótermesztéshez kapcsolódó erdőirtás és a gyerekmunka jut az eszébe.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Csokoládégyártás sejtszaporítással ZHAW - FORRÁS: ZHAW/NEWSFLASH

TOP 5