Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

pizzaautomata.jpgA gasztronómiában világhódító olasz ételt egy technikai nóvumnak köszönhetően több országban már automatából vásárolhatják kedvelői. A találmány forgalmazói bőséges választékot és percek alatt frissen sült pizzát garantálnak.

Három éve Németországban kezdték el a tesztelését a pizzasütőgéppel felszerelt automatának, amely tulajdonképpen úgy működik, mint egy mini pizzéria. Az elkészítés folyamatának több funkcióját összekapcsoló gép megalkotója Claudio Torghele, míg a fejlesztést az Unilever cég finanszírozta. Az újdonságnak megkülönböztető nevet is adtak: Let’s Pizza. A pizza-automaták a tengerentúlon az USA-ban, Európában pedig főként Németországban, Olaszországban és Spanyolországban kezdték meg térhódításukat.

A nap 24 órájában üzemelő pizzasütők meglepő gyorsasággal, mindössze 2,5 perc alatt készítik el a kiválasztott ételféleséget, amely lehet sajtos, sonkás, szalonnás, fűszeres bolognai, vegetáriánus vagy egyéb változat. Egy kis ablakon keresztül szemmel is kísérhető miként készül el a pizza, kezdve a tészta dagasztásától, folytatva a feltétek rárakásával egészen a sütésig, majd végül egy kartontálcára vagy dobozba kerül a még meleg gyorspizza, amit könnyedén kiemelhetünk az adagoló részből. Ezért a gasztronómiai élményért fizethetünk akár fém- vagy papírpénzzel, de használhatjuk a bankkártyánkat is. A mellékelt videofelvétel egyébként jól érzékelteti az egész folyamatot.

Bár vannak ellenzői, főként Olaszországban, a pizza hazájában az „automatizált etetésnek”, könnyű hozzáférhetősége, gyorsasága miatt hamar népszerű lett a lakosság körében. Főként bevásárlóközpontokban, áruházakban, szabadidős komplexumokban, de akár metró- és vasútállomások, illetve repülőterek várótermeiben praktikus az elhelyezésük a pizza-automatáknak. Feltalálója, gyártói és forgalmazói is a felgyorsult, nagyvárosi életritmust és fogyasztói igényeket vették figyelembe.

A kiváló alapanyagok és tökéletes sütési technológia (infravörös sugarú sütő) ellenére egyes vélemények szerint ez a pizza nem hasonlítható össze az otthon készülttel vagy a profi pizzériák faszenes kemencéiben sütöttel. Főként igaz lehet ez az automatáknak arra a változatára, ahol fagyasztott tésztát használnak fel a sütésre.
Mivel a gasztronómiában használt újdonságok terjedése sem ismer határokat, lehetséges, hogy hamarosan nálunk is megjelennek ezek az ügyes, gyorsétkeztető szerkezetek. Igyekeznünk kell velük, mert a világ túlsó részén, Argentínában már egy másik találmányt favorizálnak, a Lay’s-automata akár az általunk adagolt burgonyából is elkészíti a friss chipset.

Forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20120511_pizzaautomata_pizzasuto_#utm_source=hvg_daily&;utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_05_11&utm_content=normal