Skip to main content

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta tizenegy margarin potenciális rákkeltőanyag-tartalmát.

Tizenegy itthon kapható margarin rákkeltőanyag-tartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), ugyanis a transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenérea margarin igen népszerű termék.

hirdetés

Elsősorban kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt.

Egy közepes méretű szupermarketben is legalább négy-öt fajtából lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Gyakori jelenség, hogy a szülők vajat használnak otthon, a gyerek azonban nagy valószínűséggel margarint kap az óvodai, iskolai menzán. 

A 3-MCPD az mi?

A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten történő kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek és leggyakrabban a margarinokban bukkannak fel.

A határértékek

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re, mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti húsz mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (egy mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy húsz kilós gyereknél négyszáz mikrogramm a tolerálható érték.

A negyven százalék szárazanyagot tartalmazó folyékony termék esetében a hidrolizált növényi fehérjében (HVP) és szójaszószban lévő 3-MCPD felső határértékeit kilogrammonként húsz mikrogrammban határozták meg, ez a szárazanyagban lévő kilogrammonkénti ötven mikrogramm felső határértéknek felel meg.

2013-ban találtak már rákkeltő anyagot

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban tudományos jelentést tett közzé, amely 2009 és 2011 között az európai élelmiszerekben előforduló 3-monoklórpropán-1,2-diol (3-MCPD) szennyezettséget vizsgálta. Akkor

a legmagasabb 3-MCPD szennyezettséget (1500 mikrogramm/kilogramm) a margarinokban és egyéb növényi zsírokban, olajokban találták.

A jelentés szerint a fogyasztók összesen tizenöt termékcsoportban találkozhattak ezzel az egészségkárosító anyaggal, ezen belül is a lakosság mintegy hetven százaléka margarin és hasonló termékek formájában.

Teszteredmények

A TVE tizenegy, a hazai szupermarketben és bioboltokban kapható terméket vizsgáltatott be a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) laboratóriumában. A vizsgált margarinok a következők voltak: Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread. A legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találták,de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti húsz mikrogramm határérték alatt voltak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép: Wikipedia

TOP 5