Skip to main content

 

Több mint két éve dolgoznak a vonatkozó jogszabály megalkotásán, de még mindig messze van a vége.

2012 júniusában a Dehir.hu számolt be elsőként arról a kormányzati elképzelésről, hogy a jövőben csak 18 éves kor felett lehessen energiaitalt vásárolni. Ez az információ cikkünk megjelenése után a teljes magyar sajtót bejárta, s igen aktív társadalmi párbeszéd is zajlott akkor a témáról.

Cikkünket Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szavaira alapoztuk. A miniszter bő két éve Baráth Zsolt egykori jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, a chipsadó bevezetése mellett (ami szintén a fogyasztás csökkentését eredményezi) a már létező nemzetközi gyakorlatok mintájára megkezdték annak a jogszabályi előkészítését, hogy 18 éven aluliaknak ne lehessen eladni energiaitalt.

A Dehir.hu most megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, továbbra is tervezik-e egy ilyen jogszabály megalkotását, s ha igen, eddig ez miért nem sikerült.

hirdetés

„Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az energiaitalok összetételére, forgalomba hozatalára vonatkozóan a közegészségügyi szempontokat előtérbe helyező jogszabályi előírások megalkotását támogatja, olyan formában, amely az európai uniós mozgástérrel is összhangban van” – olvasható a válaszban.

Hangsúlyozzák, hogy a jogszabályi előírások megalkotása többlépcsős folyamat. Első lépésként megteremtettek egy törvényi szintű felhatalmazó rendelkezést, „amely alapján lehetőség van olyan, több tárcát  érintő miniszteri rendelet megalkotására, mely a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok kiszerelési egységeit korlátozza.”

A definíció megalkotása sem egyszerű

Az államtitkárság ugyanakkor azt is közölte, hogy „tekintettel arra, hogy az energiaitalok tekintetében nem létezik uniós szintű fogalom meghatározás, a jogszabályi előírások megalkotásához szükséges az energiaital – mint termékkör – definiálása is, hiszen jelenleg a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben foglaltakon kívül egyéb meghatározás az energiaitalokra nincs.”

A definiálás azonban álláspontjuk szerint az energiaital-gyártók jelentős „reformulációs” aktivitására tekintettel nagyon nehéz feladat. Ez azt jelenti, hogy a gyártók folyamatosan változtatják az energiaitalok összetételét, általában az élettani hatások tekintetében a kedvező irányba.

A kérdéskört egyébként nem törvényben szabályoznák, hanem több tárcát érintő miniszteri rendeletben, azaz nem a parlament döntene a kérdésben.

A cikk itt folytatódik.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5