Skip to main content

Száznyolcvan liter almalé, harminc liter lecsó, huszonöt liter ketchup, és negyven zacskó zöldbab. Mindez csak töredéke annak a rengeteg alapanyagnak, amit Morvay József saját termesztésű zöldségeiből és gyümölcseiből készített télre.

A pécsi nyugdíjas bányász autodidakta módon, elsősorban könyvekből tanulta meg a kertészkedés csínját-bínját, és most az övé lett a környék egyik legszebb konyhakertje.

Morvay József igazi hobbikertészként kezdte, eredetileg gépészként dolgozott a kővágószőlősi bányában. A konyhakert már ez idő alatt is megvolt, ám csak nyugdíjazása óta tud napi szinten foglalkozni a veteményessel.

A pécsi férfi könyvekből, a szomszédoktól és a Pécsi Kertbarátok Nyugdíjas Klubja segítségével sajátította el a kertészkedés különféle módszereit, technikáit. Ez elég jól sikerült, hiszen jelenleg a paradicsomtól a káposztán át egészen a padlizsánig, illetve a szőlőn át a gyümölcsösig minden megtalálható a csaknem 1400 négyzetméteres területén.

- Nemcsak töveket ültetek egy-egy fajta zöldségből vagy gyümölcsből, hanem egész ágyásaim vannak, így a kert összképe igazán rendezett, és áttekinthető. A környékbeli kertekhez képest az enyém elég nagynak számít, és a piacon található termékek közül minden megterem itt. Piacra szinte alig kell járnunk.

A cikk itt folytatódik, egyben további fotók is itt tekintendők meg

Forrás

TOP 5