Skip to main content

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Csak egy vagy több céget érint-e a rendelkezés?

Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

A közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatok megállapították, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal gyártott, összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is.

Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet.

A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása. A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

A visszahívott só azonosító adatai:
megnevezése: Csökkentett nátrium tartalmú vákuum só 1 kg
csomagolása: átlátszó fóliazacskó
tételazonosítóra példa: 05 06 2014 A3

2014. szeptember 18.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság közleménye.

A bizonytalan mennyiségű kálium-kloridot tartalmazó konyhasó élelmiszerbiztonsági vonatkozásai:

Mi a kálium szerepe, és hogyan kerül szervezetünkbe?

A kálium a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A szokásos étrenddel naponta az európai felnőttek átlagosan 3-4 g káliumot visznek be a szervezetükbe, és a nagy mennyiségű élelmiszert fogyasztók bevitele sem haladja meg a napi 5-6 g-t1. Hazai táplálkozási felmérés eredményei szerint a felnőttek átlagos kálium bevitele 2,8 g/nap (férfiak esetén 3,1 g/nap, nőknél 2,6 g/nap)2.

Az összes étrendi kálium bevitel több forrásból származhat. A kálium élelmiszerekben természetes tartalomként jelen van. Elsősorban gyümölcsökkel, zöldségfélékkel, magvakkal kerül szervezetünkbe. Bizonyos vegyületei élelmiszerekhez szándékosan is hozzáadhatók, és élelmiszer adalékanyagként is engedélyezettek. Egyes étrend-kiegészítőkben szintén megtalálható a kálium. Ezen kívül kálium juthat az emberi szervezetbe bizonyos gyógyszerekkel is.

Mi történik, ha a szokásosnál több káliumot fogyasztunk?

Mivel a stabil káliumszint fontos az élettani folyamatokhoz, szervezetünk a kálium egyensúly fenntartására törekszik, és egy bizonyos határig ki tudja védeni a szükségesnél nagyobb káliumbevitelt; a felesleget elsősorban a vesén keresztül, a vizelettel választja ki. Extrém nagy mennyiségű kálium bevitel a vese kiválasztó képességét meghaladhatja, és emelkedett vér-káliumszintet eredményezhet, melyet hiperkalémiának neveznek. Az emelkedett szérum kálium szint a szív működését megzavarhatja. Csökkent, károsodott vesefunkcióval rendelkező egyéneknél a kockázat fokozott.

Milyen mértékű kálium bevitel esetén kell kockázattól tartani?

Az, hogy mennyi kálium bevitel okoz a vér káliumszintjében számottevő növekedést, egyénileg nagyon eltérő lehet. Az EFSA értékelése1 szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy egészséges felnőttek számára napi 3 g kálium (ami 5,7 g kálium-kloridnak felel meg) hosszú távú kiegészítő szedése esetén a normál étrend mellett nem tapasztaltak káros hatást. Néhány esetleírás azonban arra utalt, hogy napi 5-7 g káliumpótlás (ami 9,5-13,3 g kálium-kloridnak felel meg) egészségesnek tűnő felnőttek esetén is megemelkedett plazma káliumszintet, a szívműködés zavarát és perifériás idegi tüneteket okozott.

Kinek a számára jelenthet kockázatot a túlzott káliumbevitel?

Az idős emberek érzékenyebben reagálhatnak a kálium káros hatásaira csökkent veseműködés vagy a kálium egyensúlyra ható gyógyszerek miatt. Más csoportok is érzékenyek lehetnek a megnövekedett kálium bevitelre. Ilyenek pl. a megerőltető fizikai aktivitást végző emberek a bekövetkező dehidratáltság miatt, vagy akiknek csökkent a veseműködésük, akik bizonyos gyógyszereket szednek, vagy más kálium háztartást befolyásoló anyagcserezavaruk van.

Mennyi kálium kerülhet szervezetünkbe a csökkentett nátrium tartalmú sóval?

Hazai lakossági táplálkozási felmérés adatai szerint az átlagos napi sóbevitel férfiaknál 17,5 g, míg nőknél 12,1 g3. Amennyiben 100% kálium-klorid tartalmú só kerülne fogyasztásra, és ebből ugyanannyit fogyasztanának, mint nátrium-kloridból, a fenti átlagos sóbevitelt figyelembe véve ezzel férfiaknál 9,2 g, nőknél 6,3 g kálium kerülne a szervezetbe. A 30% kálium-klorid tartalmú só fogyasztása esetén ez férfiaknál 2,8 g, nőknél 1,9 g kálium bevitelt jelent. Tekintettel arra, hogy a konyhasó-fogyasztás több különböző forrásból adódik össze (kenyér, felvágottak, egyéb élelmiszeripari termékek), a csökkentett nátrium tartalmú sóval történő tényleges kálium bevitel ennél jóval kisebb. Itt kell megjegyezni, hogy a tiszta kálium-klorid íze keserű, a sóval (azaz a nátrium-kloriddal) nem összetéveszthető!

Kockázatértékelés:

Összegezve elmondhatjuk, hogy egészséges embereknél a kálium-klorid rövidtávú, konyhasó (nátrium-klorid) helyett történő fogyasztásának kockázata elhanyagolható, a lakosság kis részénél azonban (pl. akiknél a vesefunkció károsodott, éretlen vagy olyan gyógyszert szednek, amely a kálium szervezetbeni visszatartását okozza és bizonyos anyagcserezavaroknál) a kálium-klorid konyhasó helyett való használata kockázattal járhat.

 

Forrás

 

TOP 5