Skip to main content

Az USA-ban 2000-ben született lányok 38, a fiúk 33 százaléka lesz cukorbeteg, vagy pre- diabéteszes. Amerika hadat üzen a cukros víznek.

Az elhízást és egyéb súlyos betegségeket okozó cukrozott üdítőitalok ellen ugyanúgy kell kampányolni, mint a dohányzás ellen: figyelmeztető feliratok alkalmazásával és adóztatással - állapították meg szakértők egy konferencián Washingtonban. Az Egyesült Államokban szinte népbetegségnek számító túlsúlyosság egyik fő okának a cukrozott üdítőitalok, energiaitalok, cukrozott gyümölcslevek túlzott mértékű fogyasztását tekintik.

A jelenlegi fogyasztási szint az amerikai szakértők szerint azt vetíti előre, hogy a 2000-ben született lányok 38 százaléka, a fiúknak pedig 33 százaléka lesz cukorbeteg, vagy pre-diabéteszes. Az afro-amerikai és hispániai lakosság körében ez a szám 50 százalékra növekszik nagy mértékű üdítőital-fogyasztás miatt.

Kaliforniában már csak a kormányzó aláírására vár az a törvény, ami előírja a cukrozott üdítőitalok csomagolásán a következő figyelmeztető felirat feltüntetését: "a cukrozott üdítőitalok fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a cukorbetegség kialakulásához és a fogszuvasodáshoz". Az üdítőital ellen kampányolók már mostanra is jelentős sikert értek el: az 1998-ban mért évi 208 literről mára 17 százalékkal, 166 literre csökkent az átlagfogyasztás az USA-ban. (MTI)

Ezt is érdemes elolvasni:

Amerikában minden évben körülbelül 20.000 új élelmiszeripari termék kerül a boltok polcaira: igen, ezek szinte mind feldolgozott élelmiszerek, amelyek legtöbbjének az alapja néhány nagyon egyszerű növény: kukorica, szója és búza - ezek ugyanis azok a termények, amelyekből a legtöbbet termelik a gazdag amerikai földeken napjainkban. A boltokon keresztülmenve kihívás olyan dolgokat találni, aminek kevesebb, mint 5 összetevője van; viszont van 30 féle muffin por és instant zabkása. Persze az Amerikában termelt gabona nagyrészét állatok eszik meg. Az Egyesült Államok lakosai ugyanis a legnagyobb húsfogyasztók a világon: 120,2 kg-ot esznek fejenként egy évben. (Mi, magyarok 76 kg-t a FAO szerint, és 57-et a KSH szerint.)   Így esztek ti!

Forrás

TOP 5