Skip to main content

Kivonul az amerikai kisker piacról a brit Tesco, mert a tengerentúli leány a 2007-es piacra lépés óta egyetlen nyereséges évet sem tudott produkálni. Az európai retailer 220 darab Fresh & Easy egységét a Yucaipa vásárolja meg.

Habár a várható megtérülést tekintve nem éppen a legszerencsésebb időszakban próbálkozott a Tesco, mégsem egyedülálló a mostani bukás, korábban a csoportnak kínai és japán érdekeltségeitől is meg kellett válnia az elmaradó bevételek miatt. Ráadásul a Tesconak egyre több országban is csökkenő eladásokkal, így profittal kell szembenéznie, azaz lehet, hogy a részvényesek érdekében további piacok is elveszhetnek a jövőben.

Európában eközben pont ellenkező a helyzet, a Tesco hazai piacán, az Egyesült Királyságban és további négy országban, ahol jelen van (Lengyelország, Csehország, Szlovák Köztársaság és Magyarország) a piac meghatározó szereplője.

A magyarországi Tesco-Globál Áruházak Zrt. például az ország legnagyobb privát munkaadója, közel 25 ezer embert foglalkoztat, míg a szlovák Tesco Stores Slovenská Republika árbevétel ealapján piacvezető.

Forrás: http://srpen.blog.hu/2013/09/14/bebukott_az_amerikai_tesco

Kép: Egy Fresh N Easy store Burbank-ben, California

TOP 5