Skip to main content

Krisna-völgyben 2009 óta használnak nádgyökérzónás szennyvíztisztítót, ekkor készült el ugyanis a közösség igényeit kielégítő nádgyökérteres műtárgy. (A technológiai részletekkel és a létesítés módjaival a következő írásunkban foglalkozunk majd.) Mivel a módszer a háztartások szintjén is kivitelezhető, a családi házaktól a falvak, városrészek szennyvízkezeléséig alkalmazható, azok számára is tanácsokkal szolgálunk, akik maguk szeretnének hasonlót létrehozni.

A következőket érdemes tudni a technológiáról:

Különféle elnevezésekkel illetik, úgymint nádgyökérzónás, gyökérteres, gyökérmezős szennyvíztisztítási eljárás. Az angol szakirodalomban constructed wetland néven ismert. Nyugat-Európában, az USA-ban és Ausztráliában már az 1980-as évek óta alkalmazott és szélesebb körben elterjedt módszer, melynek használatát ma például az Európai Unió is támogatja.

Működése a természetben lezajló folyamatokon alapszik, a technológia a nád életfolyamataira épít. A növény üreges szárán keresztül oxigént vezet a gyökereihez, ami miatt a gyökérzet környezetében nemcsak levegőtől elzárt (anaerob) rothadási folyamatok zajlanak, hanem oxigén jelenlétében zajló (aerob) bomlás is, mely lehetővé teszi a szennyvíz hatékony tisztítását.

A folyamat során a szerves anyaggal szennyezett víz előbb oldattá válik, a szennyező anyagok alkotórészeikre válnak szét (lebontás történik), majd a mikroorganizmusok munkájának eredményeként keletkező egyszerűbb vegyületeket a növények felveszik, illetve gáz formájában távoznak (ammónia, nitrogén).

Ez a természetes folyamat állandóan (télen is) zajlik a vízparti nádasokban. Ami a növényzetet illeti, az bármilyen vízi-mocsári növényfajta (makrofita) lehet. A nád mellett például a sás, a gyékény és a káka a legszélesebb körben alkalmazott fajok. (Ezeket általában monokultúrákként telepítik.)

A technológia előnyei közé tartozik:
- Egyszerűen kivitelezhető
- Hatékony
- Megbízható
- Biztonságos: a szennyvíz megfelelő szigetelés miatt sem a talajvízzel, sem élővízzel nem érintkezik.
- Környezetbarát: nem szükséges semmilyen vegyszer a működtetéséhez. Nem okoz tápanyagterhelést a felszíni vagy a talajvizekben.
- Vízvédelmi szempontból is előnyös: a tisztított szennyvíz minősége megfelel az EU szabványoknak és irányelveknek. A helyben való tisztítás segíti a helyi vízvédelem magas szintű megvalósítását.
- Költséghatékony: fenntartási költségei minimálisak, alacsony a karbantartási igénye.
- A decentralizáltan működő rendszer önfenntartó, bevezetése nagy lépést jelenthet az önellátás megvalósítása felé vezető úton.

Folytatjuk!

- Hári Beáta -
Öko-völgy Alapítvány

Az ivóvíznyerés és vízhasznosítás Krisna-völgyi tapasztalatairól számos további – technológiai leírásokkal kiegészített – információ található a „Beszélgetések az önellátásról” című könyvünkben.
A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

Kapcsolódó anyagunk: Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 1. Az elméleti alapok - http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/3434-kornyezetbarat-szennyvizkezeles-es-hasznositas-1-az-elmeleti-alapok

Forrás: http://okovolgy.hu/kornyezetbarat-szennyvizkezeles-es-hasznositas-2-a-nadgyokerzonas-szennyviztisztito-rendszer/

TOP 5