Skip to main content

A Benda Judit által "átdolgozott" receptet Takács Andrea régi olvasónknak és antalvalis tanácsadónőnknek köszönhetjük, aki az egészséges reformétkezés egyik szószólója. Forradalmasított már egy-két tradícionális receptet, hogy nekünk, egészségtudatos háziasszonyoknak se kelljen kihagyni a menüből a megszokott ízeket.

Első ilyen "átdolgozott" recept a Karácsonyi Beigli

Hozzávalók a tésztához:

1.2 kg teljesőrlésű búzaliszt

35 dkg vaj

10 dkg méz

5 dkg élesztő

körülbelül 2 dl tej

1 db tojás

A tészta elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A többi alapanyagot egy vájlingba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet, vagy vizet. Hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Hozzávalók a töltelékekhez:

(diós beigli)
     
30 dkg méz     
40 dkg daráltdió     
1/2 biocitrom reszelt héja     
késhegynyi fahéj     
mazsola     
langyosvíz

(mákos beigli)
    
30 dkg méz
40 dkg daráltmák
1/2 biocitrom reszelt héja
mazsola
langyosvíz

A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.

Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk. 

A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük. Egy fél óráig meleg helyen tartjuk. Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Jó étvágyat, az egészséges Karácsonyi beiglihez!

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

 

TOP 5