Skip to main content

Ugyan a cikk 2010-ben keletkezett, de mivel terjedőben van a kocka alakú dinnye és a fehér eper, ismét közzétesszük a híranyagot. Már csak azért is, mert úgy gondoljuk, hogy a hírek ellenére meg kell maradnunk az "eredeti" verzióknál, bár az eper nem egyfajta különcködés, a fehér szamóca régóta ismert fajta. 

Ugyanakkor azt hisszük, hogy az eper legyen csak piros, így szoktuk meg, így így is szeretnénk továbbiakban is fogyasztani.

Remélhetőleg, a magyar dinnye továbbra is piacképes lesz/marad, még ha ehhez a kormány segítsége is kell jövőre, így vélhetőleg a következő években is ez lesz majd téma a médiában, és nem az, hogy valamely vállalkozó szellemű "vállalkozó" kocka alakú dinnyéket fog "gyártani" Magyarországon.Még ha igaz is, hogy a kocka nem gurul. (Alábbiakban az eredeti cikk olvasható.)

Az élet nem áll meg, minden változik. Így aztán az sem lehet meglepetés, ha a megszokott gyümölcseink egyszer csak szokatlan külsővel, ízzel jelennek meg a piacon.

A fehér eper egyelőre még nem tudta beverekedni magát az élvonalba, pedig jó régen megvan, sokáig holland parasztok őrizgették az ananász ízű földieper magjait, hogy mára újból piacra kerüljön.

A fejlődése elején a többi eperhez hasonlóan zöld színű, ahogyan megszokhattuk, aztán fokozatosan kifehéredik.

Ennél jóval nagyobb népszerűségre tett szert a kocka alakú görögdinnye Japánban. Mindenki egyből gusztustalan génmanipulációra, mások évezredes tenyésztés beérett gyümölcsére gondolnak. Egyik sem.

A görögdinnyét fiatal korában egyszerűen egy kocka alakú átlátszó edénybe teszik, és abban hagyják megnőni. Mivel a dinnye a kockánál nagyobbra akar nőni, beleszorul és szépen felveszi az alakját.

A kocka alakú görögdinnye azonban egyáltalán nem egy különcködés.

A gyümölcs alakja nagyon megkönnyíti a szállítását és a tárolását. Talán ennek köszönhetően, meg a japánok rendkívüli fogékonysága miatt minden új iránt, nagyon gyorsan terjed, és a kereslet olyan élénk iránta, hogy a normál görögdinnye árának kétszereséért árulják, de nem régen még a négyszeresét is elkérték. 

Forrás: http://azta.hu/tudomany/10207-itt-a-kocka-alaku-goeroegdinnye-es-a-feher-eper

Kép forrása: http://hvg.hu/vilag.erdekesseg/20090618_kocka_alaku_dinnye és http://www.sieberz.hu/termek/feher-eper-anabella-4/

TOP 5