Skip to main content

 

Egy horvát férfi története nem mindennapi. Nem csak megmentett egy gólyát a biztos pusztulástól, hanem még párt is talált neki.

A történet bő 20 évvel ezelőtt kezdődött Brodski Varosban, Horvátországban, amikor Stjepan Vokic megmentett, majd magához vett egy gólyát.

A madarat vadászok sebesíthették meg, repülni nem tudott, így a biztos pusztulás várt volna rá, ha a férfi nem siet a segítségére.

hirdetés

A gólyát azonban Stjepan meggyógyította, majd magánál tartva biztos menedéket nyújtott számára. Nyáron a háza tetejére épített fészekben helyezte el, hogy a madár ne szokjon el a természetes környezetétől, télen pedig a fűtött raktárban talált neki szállást. 

Az időközben Malena névre keresztelt gólya, mivel életfeltelei biztosítottá váltak, túlélte a megpróbáltatásokat, majd hozzászokva Stjepan társaságához, "családtaggá" vált, sokat vannak együtt a jertben vagy a tetőn. De nem ritka az sem, hogy a horvát férfi magával viszi kedvencét halászni, halat fogni. 

Malena táplálása nem nehéz a "mostohaapja" szerint, hal és egyéb táplálék akad bőven a környéken.

Pár év múlva, köszönhetően a tetőre felszerelt fészeknek, Malenanak kérője is akadt. Klepetan, a hím gólya Fokvárosból rendszeresen visszatér a párjához, és nyaranta fiókákat nevelnek Stjepan háza tetején. Eddig több, mint 60 kisgólyának adtak életet azelmúlt években.

A történet annyira megható, hogy bekerült a hazai hírekbe, onnan pedig a nemzetközi médiába. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: Index.hr Portal - kép: Index.hr Portal

TOP 5