Skip to main content

 

A Vernee egy friss, kínai gyártó, melynek második készüléke, az Apollo Lite került hozzánk. A mobil bizonyítja, jó áron is lehet felső kategóriás hardvert kapni, elég csak a tízmagos processzorra, az ujjlenyomat-olvasóra, a kiváló rendszersebességre gondolni.

Egyre több ismeretlen név bukkan fel a mobilos iparágban, az emberek pedig csak kapkodják a fejüket, alig lehet követni. Hogy miért is nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a gyártók sorát, arra az OpenSignal felmérése adhat csattanós választ, miszerint

24093 féle androidos készülék volt tavaly forgalomban,

és ez csak a Google szoftverét futtató telefonokat jelenti, más operációs rendszerekről még nem beszéltünk.

hirdetés

Okostelefon készítésével nagyon sokan próbálkoznak, igazán nagy hírnevet viszont nehéz szerezni. Persze nem is lehetetlen: elég a Xiaomira, a Meizura, az Oppóra vagy a jelenlegi tesztkészülékünk megálmodójára, a Vernee-re gondolni.

A sencseni székhelyű, kínai vállalat  első készüléke, a jó ár/érték arányú Thor az alsó kategóriában utasítja maga mögé a konkurenseket, most pedig az Apollo Lite-tal próbálja meg borzolni a kedélyeket.

Minőségi külső

Az első és legfontosabb, hogy el kell felejteni azt a korábbi, lényegében jogos képzetet, hogy a kínai gyártók nem tudnak minőségi telefonokat fabrikálni. Manapság már nagyon is tudnak. Az Apollo Lite kiváló példa erre:

a fém és üveg ötvözete olyan, akár csak egy csúcsmobilban.

Szürke, fehér és ezüst színben kapható. A hátlapon a kamera mellett ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott.

Bizony, van biometrikus szenzor is, ráadásul igencsak korrekt hatásfokkal: elég csak megérintenünk ahhoz, hogy a kijelző rögtön bekapcsoljon, és ezzel együtt a képernyőzárat is feloldjuk.

De mit is tud?

Kijelző: 5,5 hüvelykes, Full HD, IGZO panel
Processzor: MediaTek Helio X20
Memória: 4 GB RAM
Tárhely: 32 GB
Hátlapi kamera: 16 megapixel
Akkumulátor: 3180 mAh
Hálózat: 4G/LTE, wifi, GPS, Bluetooth
Egyéb: ujjlenyomat-olvasó, micro-SD, dualSIM

Ez is egy nagy tepsi

Az előlapon a Sharp boszorkánykonyhájában fejlesztett, Gorilla Glass 3 üveggel védett, 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású IGZO panel kapott helyet,

az átlagosnál jobb fényerővel, ám kicsit kékes színekkel operál.

A hardver alapján erősen elgondolkodtató, hogy ha ez a lájtos verzió, mit fog tudni a sima. Az Apollo Lite szexepilje ugyanis a tízmagos - igen, mindenki jól olvassa -

tíz maggal rendelkező processzor, ami egy MediaTek Helio X20-as chipsetben dolgozik.

Sőt, van még egy kiegészítő mag is, ami olyan egyszerű műveleteknél kapcsol be, mint például a zenehallgatás, hogy ne merüljön le villámgyorsan az akku.

A Vernee-nél a rendszermemóriával sem spóroltak, 4 gigabájt RAM került a telefonba, a 32 gigabájtos, microSD-vel bővíthető tároló mellé.

Azért ilyenkor kinyílik az ember szeme, hogy milyen hardvert kap kisebb gyártóktól fele-harmad áron ahhoz képest, mintha egy ismertebb márkától választana telefont.

A Vernee-nél úgy gondolták, egyelőre egy Android 6.0 Marsmallowt adnak a felhasználók kezébe,

nincs olyan plusz folyamat, ami terhelné a rendszert. A későbbiekben jön majd egy gyártói felület is.

Fotózni lehet, de éjjel nem érdemes

A hátlapi kamera 16 megapixel felbontású képeket készít, gyorsan fókuszál, kéttónusú vakuval támogatták meg. Aki inkább önmagát fényképezné, annak ott az 5 megapixeles előlapi szenzor.

A beépített fotóapp viszont nagyon fapados, nincs például záridő állítás, pedig ezt az opciót már gyakorta építik be a telefonokba. 

Automatikus vagy HDR módban nappal egészen jó képek készülnek, éjjel viszont nem érdemes elővenni a mobilt - maximum a vakuval, mert annak legalább elég komoly fényereje van.

Ezzel a képminőséggel igazából se nem rosszabb, se nem jobb a vetélytársaknál, hobbikattintgatásra megfelelő, komolyabb alkotások készítésére viszont nem.

Bírja a megterhelést

A beépített, 3180 milliamperórás akkumulátor normál használat mellett (értsd: fotózás, hívás, internetezés)

egy napig kibírja töltés nélkül.

Túlságosan akkor sem kell kétségbe esni, ha már a lemerülés határán vagyunk, hiszen a MediaTek Pump Express 3.0 töltési technológia miatt az USB Type-C csatlakozón keresztül villámgyorsan életet tudunk lehelni a telepbe.

Nulláról fél óra töltés ötven százalékot jelent, mondjuk utána már kicsit lassabban megy a dolog.

Ennyiért teljesen jó vétel

Igazából egy fontos szempont maradt, mégpedig az ár:

a Vernee Apollo Lite 75 ezer forintba kerül, ennyiért pedig teljesen jó vásárt csinálunk vele.

Két SIM-kártyát kezel (dual standby), mindkettő foglalat támogatja a villámgyors LTE hálózatokat, és van B20 sáv. Utóbbi nagy előny: sajnos sok más kínai termékből kihagyják, így vidéken sokszor el lehet búcsúzni a 4G-től.

A navigálás pontos, egyedül talán az NFC egy olyan dolog, amit nem kellett volna kihagyni a repertoárból.

A Vernee megmutatta, hogy el kell felejteni azt a régi szkepticizmust, ami körülvette a kínai gyártók termékeit. Az Apollo Lite egy szép, erős hardverrel, letisztult rendszerrel rendelkező phablet, ami az üzemidőn sem csúszott el, és ugyan nem világbajnok a kamera, fotózni ezzel is lehet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: thaimobilecenter.com

TOP 5