Skip to main content

Erdélyben évszázadok óta ősi recept szerint készítik a zakuszkát. Első hallásra talán vmi orosz ételkülönlegességre gondolhatnánk, de a specifikusnak hitt étel nem onnan származik, eredetileg örmény. A tévhit valószínűleg abból ered, hogy az oroszok igen gyakran előételként fogyasztják.

A krém azonban nemcsak előételként fogyasztható, hanem reggelire, uzsonnára is, főleg akkor, ha pl. gyermekünket az iskolában szeretnénk jófajta házikoszttal ellátni. Alapvetően szendvicsre kenjük ezért, de különböző főételek elkészítéséhez is javasolt. További előnye, hogy a zakuszka nagyon jól kiegészíti a fogyókúrázók étrendjét, alacsony kalóriatartalma miatt közkedvelt a fogyni vágyók körében.

A makacs apró népeket is a zakuszka kipróbálásával lehet rászoktatni a zöldségek fogyasztására, hiszen ízletes, finom, így ez az egyik étel ajánlott a padlizsánkrém vagy az ezme mellett, ha gyermekünk egyre csak ellenkezik.

Elkészítése házilag viszonylag egyszerű, de főzés közben állandóan kevergetni kell, ami sokak számára ’fáradtságossá’ teszi a kuktáskodást. Erre tekintettel sokan inkább megvásárolják a kis üvegben kapható készterméket, hiszen nem drága, és azt fogyasztják. A bio változat azonban elég borsos lehet a viszonteladóknál, így a mellett érvelünk, hogy otthon készítsünk saját változatot nagyobb mennyiségben és úgy tartósítsuk, ahogy eleink tették.

Mivel nemrég Debrecenben vendégeskedtem, házi zakuszkát kaptam reggelire. Igen ízletes volt, ezért egyből arra gondoltam, a kikunyerált receptet megosztom az olvasóinkkal. De nem csak azért osztom meg, mert finom volt, hanem azért is, mert a zakuszka mindenféle híresztelés ellenére olcsón előállítható otthon, abszolút megfelel a korszerű és egészséges táplálkozás követelményeinek, és mivel a húsfogyasztáshoz képest jóval kisebb ezen étel alapanyagainak termesztése, elkészítése, még az ökológiai lábnyomunk is jóval kisebb lehet, mintha pl. pörköltöt készítenénk.

Szempont tehát a fenntartható életvitelünk kialakítása, és bár nem kell vegetáriánussá válnunk, át kell térnünk az egyébként a gyomrot és beleket egyáltalán nem megterhelő ételek, így a zakuszka fogyasztására is. Szempont, pontosabban követelmény emiatt eleink tudása felé fordulnunk, hisz a fenntartható életmód kialakítása arra predesztinál minket, hogy (részben) úgy éljünk, mint déd és ükanyáink, így mellesleg eredményesen védekezhetünk a globalizációs hatásokkal szemben is.

Termelj, készíts és fogyassz otthon minél többet, a multiknak pedig mondj nemet! Eleink a boltba csak petróért és sóért jártak. http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/910-eleink-onfenntarto-parasztgazdasaga-boltba-csak-petroert-es-soert-jartak

Íme a recept:

hozzávalók:

10 db padlizsán

10 db zöld paradicsompaprika

10 db piros

1 kg hagyma

2 l paradicsomlé ( frissen préselt )

A padlizsánt és a paprikát megsütjük grillen vagy tepsiben 200 Celsius fokon, a padlizsánt amíg össze nem esik, a paprikát feketeségig. Ha megsült a padlizsán, megsózzuk, letakarjuk konyharuhával, 10 percig állni hagyjuk, majd a héját lehúzzuk. Szűrőn lecsöpögtetjük. Fa vagy műanyagkéssel összevágjuk.

A paprikát kicsumázzuk, lehúzzuk a héját, apróra vágjuk, vagy daráljuk. 1 kg hagymát megpárolunk egy l olajban, rádobjuk a padlizsánt és paprikát, és a paradicsomlevet. Ízesítés: 6 db babérlevél, nagy marék szemesbors,plusz frissen darált bors, cayenne bors, só ízlés szerint, bio cukor 2 evőkanállal. Felfőzzük, 10 percig forraljuk állandó keverés közben. Forrón tiszta üvegekbe ( kb. 50 db 3 dl-es üveg ) rakjuk, lezárjuk, száraz dunsztba rakjuk. (legalább 2 napig)

Jó étvágyat!

Aki kedvet kapott krémek elkészítésére, olvassa el ezt a cikkünket is: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1490-novenyi-pastetomok-es-kremek-apro-nepeknek-mit-tegy-hogy-egye

Béer

Kép forrása: http://hedifarkas.blogspot.hu/2012/09/zakuszka-ahany-haz-annyi-zakuszka.html

TOP 5