Skip to main content

ezme, török étel Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy gyermekeinkkel esetenként nagyon nehéz megszerettetni a zöldségek nyers fogyasztását. Valamivel jobb a helyzet a gyümölcsök terén, hiszen az apró népek, ha már életükben legalább egyszer ettek édességet, keresve másban is ugyanazt az ízt, megkóstolják a gyümölcsöket is, melyek nyers fogyasztására aztán rá lehet őket szoktatni.

Bár több lehetséges megoldásról is lehet olvasni az interneten, hogy is ösztönözhetők zöldségek fogyasztására a lurkók, írunk 2 „módozatról”, mellyel közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, hisz mégis csak az íz a meghatározó szerintünk a pedagógia mellett.

A Sparban kiváló minőségű bio pástétomokat lehet vásárolni, jelen állás szerint 499 forintért. A 125 g össztömegű termék megfelelő ízzel és illattal rendelkezik, mely sajnos nem mondható el a nem bio termékekről. (A nem bio termékek tesztjéről itt olvashat. http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1334-ehetetlenek-a-husnelkuli-pastetomok)

A pástétom alkalmas arra, hogy egy 4 tagú család reggelijéhez elegendő legyen. Friss, akár még meleg péksüteménnyel vagy kenyérrel tovább fokozható az élvezet, amit a termék fogyasztása nyújt. Ezt érdemes figyelembe venni, mert egy ropogós péksüteménnyel – szó szerint - „megetethető” a gyermek.

Azonban a hangsúly nem teljesen a friss péksüteményen van. Mint minden pástétommal megkent kenyérhez „adagolható” valamilyen zöldségféle, paradicsom, paprika, retek, stb. Ezt általában szeretik az „apró népek”, így a napi zöldségforrás biztosítható, ha még talán nem is teljesen, de mindenféleképpen előny az, ha a gyermek nyersen eszi a paradicsomot, paprikát, retket.

Ha drágálljuk a bio termékeket, lehet választani olcsóbb, nem bio, csak vega pástétomokat, de érdemes figyelembe venni, hogy szinte csak a bionak van olyan íze és illata, mellyel első körben siker érhető el gyermekeinknél. A szimplán vega termékek skálája, mint ahogy az ízük is, elég gyengécske, tisztelet a kivételnek. Aki egyszer kóstolta, egyáltalán nem biztos, hogy későbbiekben is próbálkozik majd, ez pedig fokozottan érvényesül a „törpök” tekintetében. Ha tehát drágálljuk a biotermékeket, vagy lakóhelyünkön nehéz a folyamatos beszerzés, akkor érdemes kísérletezgetni egy-egy otthon is könnyedén elkészíthető pástétommal.

No, nem teljesen a májkrémre emlékeztető pástétomokra gondolunk e helyen, hanem olyan növényi krémekre, mint pl. az ízletes gombakrém, vagy a hazánkban kevésbé ismert, Törökországból származó ezmére. Gombakrém mellett ismertek más „pástétomok” is, pl. a padlizsánkrém, mely szintén megvásárolható boltokban, - sőt a Virágoskút révén ismert bio változata is -, így ezek is kenhetők kenyérre, kiflire. Főleg akkor, ha ismerjük gyermekeink íz-világát, és olyat készítünk, amely így „személyre van szabva”. A házi verziók azért is jók, mert a különböző krémekbe mártogatva olyan zöldségek nyers fogyasztására is rávehető a gyermek, amire egyébként igen kevés esély mutatkozik. Ilyen zöldség pl. a sárgarépa.

Ha ezekkel a megoldásokkal is csak kudarcot érünk el, a mediterrán térség egyéb finomságaival próbálkozhatunk, melyek közül az ezme az egyik legkiválóbb krém. Már most meg kell azonban jegyezni, hogy e jellegzetes étel, ha felnőtteknek készítjük, erős paprikát is tartalmaz, így ezt ne adjuk a törpöknek, mert általában gyermekeink nem rajonganak még a pikáns ízekért sem, nemhogy az erősért. Az ezme kapható egyébként a legtöbb hazai török büfében is, de több mint csípős, így hagyatkozzunk kizárólag a házi verziókra. Az egyik legjobb recept a http://isztambul.info/blog/2010/10/14/ezme/ oldalon érhető el, melynek, ha megnézzük a hozzávalóit, láthatjuk, hogy tele van a legalapvetőbb zöldségekkel, fűszerekkel.

Ha az ezme ízlik az apró népeknek, megpróbálkozhatunk mással íz, pl. humusszal, a neten sok finom pástétom és növényi krém érhető el.

Tehát ha nem muszáj, ne „íztelen” salátákkal kezdjük a zöldségek megszerettetését, hanem a fenti pástétomok, krémek előtérbe helyezésével. Nem titok, az iskolai tízórai is kitölthető velük, leváltva ezzel a hulladékból készült párizsit, mely „piacvezető” sajnos a délelőtti étrendben. http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1273-a-mukajak-gyongyszeme-a-parizsi-tudja-mibol-is-keszul

További üzenete is van annak, ha gyermekeink étkezését a helyesebb irányba tereljük. Nemcsak a korszerű és helyes táplálkozási szokások elsajátítására ösztönözzük őket, ha megismertetjük velük a zöldségfogyasztás minden csínját-bínját, és így egészségesebbé, betegségektől mentes felnőttekké „varázsoljuk” őket, hanem mentjük saját környezetünket is. Az olajalapú társadalmak kialakulásával jött létre uis a világméretűvé duzzasztott állattartás, mely, ha így folytatjuk, végleg tönkreteheti a környezetet, akár az egész világot.

Egyes becslések szerint ugyanis, ha ilyen ütemben akarunk húst fogyasztani, a népesség növekedéséből adódóan 2050-ig az összes esőerdőt ki kel irtani, hogy elegendő földterület álljon rendelkezésre az állati takarmányok előteremtéséhez, ami nyilvánvalóan katasztrófához vezetne. Ezért az sem árt, ha a környezetvédelem összefüggéseiről is beszélünk az apró népeknek, miért is fontos a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Higgyék el, megértik!

Béer

Kép forrása: http://yemekbirask.blogspot.hu/2010/08/ezme-salata.html

TOP 5