Skip to main content

 

Idilli város, pontosabban faluképet mutat annak a piciny településnek a fénykép-felvétele, mely nemrég kezdett bele hódító útjába az interneten.

Temesvártól nem messze található a ma már alig több, mint 100 lakost számláló Saroltavár, német nevén Charlottenburg.

hirdetés

Az 1770-es években alapították német és olasz telepesek, mára azonban már szinte csak románok lakják, hisz a sváb utódok mind elvándoroltak a 20. században Németországba.

Ritka manapság az olyan falucska, mely teljesen megőrizte a hajdani település szerkezetét, jelen esetben a kör formájú alakzatot, hisz 30-50 év alatt szinte minden át vagy beépül, 100-150 év alatt pedig teljesen átalakulhat a városkép.

Arról, hogy milyen volt hajdanán a város vagy a falu, ahol most élünk, avagy milyen volt az a település, ahol szüleink vagy nagyszüleink éltek, ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Saroltavár lakói, mint ahogy látható is a képen, közel azonos vagyonnal, egyforma méretű és magasságú lakóingatlannal és gazdasággal rendelkeznek, hisz nagyjából mindenki ugyanakkora házzal, gazdasági épülettel, konyhakerttel és szőlővel bír.

Akár egy fenntartható település városképe is lehetne a piciny falucska, olyan, mely jól illeszkedik a környezetbe, harmonizál, együtt él a természettel.

Sajnos a külföldi médiák arról nem adtak hírt, mennyiben önellátó Saroltavár, a környéken, avagy helyben dolgoznak-e annak lakói.

Aki járt ott és tud erről valamit, arra kérnénk, írja meg alább a tapasztalatait, hisz a wikipédia is csak keveset, gyakorlatilag semmit sem említ mindezzel kapcsolatban.  

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: wikipédia

TOP 5