Skip to main content

A cári világ hagyatéka, hogy az oroszok számára Szentpétervár a kultúra, és a művészetek központja, míg Moszkva a politika centruma volt. Négy és fél millió lakosával Moszkva után a második legnagyobb orosz város.

Szentpétervár óvárosát I. Péter cár alapította 1703-ban, hogy az Északi-tengerekre legyen kijárata, valamint hogy a várossal ablakot nyisson Európára. Azóta több nevet is viselt, úgy mint Petrográd, valamint Leningrád. A helyiek szóhasználatában a Pityer megnevezés is elterjedt.

A város a cári család székhelye volt. Az egykori téli palota Oroszország legnagyobb múzeumja lett. Az Ermitázs nem csak a gyűjteménye miatt kihagyhatatlan, hiszen olyan nagy festők műveit lehet megtekinteni, mint Leonardo Da Vinci, Vincent Van Gogh, és Pablo Picasso, hanem további érdekessége, hogy az épület egykor a cári család rezidenciája volt, így a történelem egy szelete, a kultúra és a művészet különös esszenciája fogadja az odalátogatót.

Az Észak Velencéje elnevezés sem véletlen, hiszen a Néva folyó 42 szigetre tagolja a várost. A folyó nem hosszú, mindössze 74 km, viszont rendkívül gyors sodrású, és helyenként a mélysége eléri a 10-15 métert is. Az orosz belvízi hajózás fontos szakaszát teszi ki a Néva, hiszen összeköttetésben van a Volgával is. A város területén 342 híd van, melyek közül 22 felnyitható. Ezeket éjszaka egy órakor nyitják fel, így éjjel három óráig áthaladhatnak a hajók. Ilyenkor turistaként tanácsos odafigyelnünk, hogy a hídnyitáskor a híd melyik oldalán állunk, mert csak hatalmas kerülővel tudunk visszajutni a másik oldalra, ha éppen ott helyezkedik el a szállásunk. A fehér éjszakák a hiedelemmel ellentétben nem csak júliusban vannak, hanem egy hosszabb periódusban zajlik, már májustól érzékelhető, hogy tovább van világos, és egészen augusztus végéig tart. A fehér éjszakák jelenség magyarázata az, hogy bizonyos szélességi fok feletti területeken a nyári napforduló előtti és utáni néhány hét alatt a napnyugták olyan késői, a napfelkelték pedig olyan korai órára esnek, hogy gyakorlatilag sosincs sötét. Mivel Szentpétervár a 60. szélességi fokon terül el, ezzel a világ legészakibb metropoliszának számít.

Szentpéterváron is érdemes időt, és energiát fordítani a sétára, hiszen a lenyűgöző városkép mellett a látnivalók is elég jól megközelíthetők, és elérhetők gyalogosan. A városban öt metró hálózat működik, a legelsőt 1955-ben adták át és több megállója is építészetileg, valamint esztétikailag is kiemelkedő. Szentpéterváron mintegy 250 múzeum, és több mint 40 színház működik. Az 1738-ban alapított Vaganova Balettakadémia is itt található.

Ha kíváncsiak Szentpétervárra, mint turisztikai úticélra, nézzék meg az Egyenlítőt az OzoneNetwork műsorán, ahol Oleg Ermilov, az 1000 út Utazási Iroda ügyvezető igazgatója, és Márk László utazási szakértő a város látványosságairól és történetéről mesél, emellett hasznos információkat osztanak meg az odautazni vágyókkal.

Amennyiben nem tudják ma este megnézni a filmet, megtekinthetik akár most is, itt, a csatorna weboldalán.

Kép

TOP 5