Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_1204_120406c1a_delancey_var.jpgMostanra már valószínűleg hallottál és olvastál James Ramsey és Dan Barasch radikális javaslatáról, hogy hozzanak létre egy földalatti parkot New Yorkban a Delancey Street metrómegálló alatt. A projektnek ugyanis hamar híre ment Amerikában és külföldön is, így sokan, főleg a helyiek érdeklődtek annak várható társadalmi és politikai hatásairól, alapvető változást hozhat-e az építészetben az időközben kampánnyá szélesedett kezdeményezés, vagy sem.

A megálló jelenlegi állapotábanA terv egyelőre ”papíron” létezik. Hogy a tervezők finanszírozni tudják a projektet, közpénzre és adományokra van szükség.

Mint minden nagyváros, a Delancey megálló környéke is igazi épített környezet, annak minden sivárságával együtt, melynek egyik szükségszerű velejárója az, hogy kevés a közösségi célokra felhasználható közterület, pl. a park, hisz az az építtetőnek, mikor felépít egy épületet, vagy egy városnegyedrészt, nem hajt dollárban is realizálható hasznot. Ez, illetve az 1948 óta kihasználatlanul álló, azóta teljesen lepusztult metrómegálló adta azt az ötletet a két tervezőnek, hogy egy olyan parkot kellene építeni a föld alá, mely enyhíthetné a város strukturális fogságát, nyilvános teret biztosítva ezzel a lakosságnak.


b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_1204_120406c5_delancey_var.jpgA park kialakítása azonban, érthető módon több problémát is felvet. A felvilági életkörülményeket a föld alá telepíteni nem könnyű feladat. Pl. hogy láthatók el az oda telepítendő növények a fotoszintézishez szükséges fénnyel. Erre azt a megoldást választották a tervezők, hogy, amint a képen is látható, egy új technológia igénybevételével fókuszálni kell/lehet a felszínen a fényt, és azt egyszerűen le kell vezetni. Ez forradalmi ötletnek tűnik, és talán meg is valósítható, arról azonban nem esett még szó, hogy a park működtetéséhez mennyi energia szükséges, és ez honnan fedezhető.

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_1204_120406c4_delancey_var.jpgAhogy az alábbi linken elérhető videón is elhangzik, a tervezők még csak a kezdeteknél tartanak, a kezdeményezés azonban legalább arra jó, hogy megmutassa, hogyan kell másképp gondolkodnia a XXI. század emberének a városban. A Föld lakosságának jelentős hányada ugyanis már nagyvárosokban él, olyan környezetben, mely zsúfoltsága, ún. hősziget-effektusa és egyéb, e helyen fel nem sorolt okok miatt kezd elviselhetetlenné válni az ott lakóknak.

A videó, bár angol nyelvű, jól szemlélteti a projekt lényegét, így érdemes átkattintani: http://www.kickstarter.com/projects/855802805/lowline-an-underground-park-on-nycs-lower-east-sid

Béer
Forrás: http://www.archdaily.com/210688/update-delancey-underground-launches-kickstarter-campaign/

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...