Skip to main content

kornyezetbarat pokoli torony becsPokoli, mert pokolian magas, pokolian sokba került, pokolian jó helyen, a Duna partján fekszik no és mindenek felett pokolian jól néz ki. Bécs legmagasabb épülete, a Donau City Towers, a DC Towers 1.

Pest felől jövet jobbra messziről kimagaslik karcsú alakja. Hívogat, irányt mutat a Duna felé tornyosuló kecses épület. A nap sugarai csillámokat vetnek üvegablakaira. Incselkedik, játszik vele. Az üvegpalota állja a sarat. Magához édesgeti, majd visszaveri, messze lövellve sugarait. Kedélyesen, bohókásan. Engem megijeszt. Nem játékával, hanem karcsúságával, a Duna fodrát visszaverő hullámaival. Számokban mért hihetetlen mégis impozáns adataival: 250 méteres magasságával, 60 emeletével, felszíni 93 ezer és föld alatti 40 ezer négyzetméteres területével, 250 ezres összsúlyával, a megépítéséhez felhasznált 20 ezer tonna acéllal és 110 ezer tonna betonnal. Mindez 3 év kemény munka és 300 millió eurós beruházás gyümölcse.

Ugyan mi ez a 250 méter, mondhatják sokan, amikor a világ telis-tele van felhőkarcolókkal, amikor a beruházók és az országok egymással versengve húzzák fel a magasabbnál magasabb épületeket, mindig egy-két méterrel megtoldva, hogy ha rövid ideig, de legek lehessenek. Bécs nem szállt be ebbe a versenybe, de így sincs miért szégyenkeznie. Ugyan messze elmarad a világcsúcstól, melyet a dubaji Burdzs Kalifa tart, 828 méterrel, de még Európa legmagasabb épületét, a Moszkvában található, 339 méteres Mercury City Towert sem közelíti meg. Ausztriában viszont még így leszorította az eddigi listavezető, 252 méteres Duna-tornyot. Feltéve persze, ha a föld alatt megbúvó két emeletet is hozzáadjuk a magasságához. Az alapoktól számítva ugyanis a DC Tower pontosan 262 méter. Ha magasságával nem is, páratlanul csodás fekvésével sok más felhőkarcolót maga mögé utasít. Előtte fodrozódik a Duna-szigetet közrezáró Duna, mögötte, alig pár lépésnyire fekszik az ENSZ város, mellette a 150 méteres Hochhaus Neue Donau lakóépület hangsúlyozza méretét. A Bécsi Nemzetközi Központ és az Austria Center Vienna kiállítási és konferencia központ egyaránt 400 méter járásra található és mindössze pár megálló Bécs szíve, a Szent István-székesegyház. No és ha valaki innen megy, vagy ide érkezik, tényleg pár perces autóút a repülőtér. Kell ennél több?

A cikk itt folytatódik…

Forrás

TOP 5