Skip to main content

Európa-szerte a családos városlakók egyre inkább az olyan környezetet preferálják, ahol a gyermekeiket ki tudják engedni az utcára anélkül, hogy a balesetek vagy a szennyezett levegő miatt kellene aggódniuk.

A gyerekek azonban nem csak szenvedő alanyai lehetnek a (rázósabb) közlekedési helyzeteknek – még néhány év és belőlük is kényelmes, még a sarki boltba is autóval járó, vagy éppen tudatos, a környezetbarát közlekedési módokat előnyben részesítő felnőtt fog válni.

Egy Ausztriában a közelmúltban végzett felmérés megdöbbentő eredményeket hozott a gyerekek egészségi állapotáról. Az egyre kevesebb mozgásnak egyre magasabb számban súlyproblémák, koordinációs zavarok, illetve a balesetek magasabb kockázata az eredménye. A megkérdezett 10 és 14 év közötti gyerekek 20%-a panaszkodott hátfájásról. A folyamat párhuzamaként ugyanakkor egyre több és több gyereket visznek autóval iskolába, megadva nekik a lehetőséget, hogy a világot az autó hátsó üléséről fedezzék fel.

Többek között a fenti eredmények indították a Lifecycle program szervezőit arra, hogy az ülő életmód terjedésének visszaszorítására minél fiatalabb csemetékben ültessék el a biciklizés szeretetét. Graz városában például először egy tréningre invitálták az óvodai dolgozókat arról, hogy hogyan alkalmazhatják a témát az óvodák mindennapi életében. Az intézmények pedál nélküli tanulóbicikliket is kaptak, illetve azok, akik már megtanultak biciklizni, a ’kerékpáros jogosítvány’ boldog birtokosai lettek. Emellett biciklizéssel kapcsolatos képeskönyveket is készítettek, sőt, még biciklis táncprogramot és fesztivált is szerveztek.

A cikk itt folytatódik…

A cikk első része itt olvasható: Milyen városban szeretnél élni? (1, Utcák, járművek, életminőség)

Forrás

Kép: (Forrás: eltis.org)

TOP 5