Skip to main content
állatpopuláció kipusztulás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy vezető tudományos értékelés szerint a Föld vadon élő állatok populációja átlagosan 69 százalékkal zuhant alig ötven év alatt, miközben az emberek továbbra is irtják az erdőket, gyakorolják a túlfogyasztást és ipari méreteket öltött a szennyezés

A nyílt óceántól a trópusi esőerdőkig a madarak, halak, kétéltűek és hüllők száma drámaian csökken: 1970 és 2018 között átlagosan több mint kétharmadával csökkent a WWF és a Londoni Állattani Társaság (ZSL) kétévente kiadott Élő bolygó című kiadványa szerint.

hirdetés

Két éve ez az arány 68, négy éve pedig még csak 60 százalék volt.

SOK TUDÓS ÚGY VÉLI, HOGY A HATODIK TÖMEGES KIHALÁS KORÁT ÉLJÜK JELENLEG, AMI A LEGNAGYOBB ÉLETVESZTESÉG A FÖLDÖN A DINOSZAURUSZOK IDEJE ÓTA; ÉS EZT AZ EMBEREK OKOZZÁK.

A jelentés 89 szerzője arra sürgeti a világ vezetőit, hogy kössenek ambiciózus megállapodást a Cop15 biodiverzitási csúcstalálkozóján idén decemberben Kanadában, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, 1,5 C alá korlátozva a globális felmelegedést évtizedben, hogy megállítsák a féktelen természetpusztítást.

A JELENTÉS 5230 ÁLLATFAJ 32 EZER POPULÁCIÓJÁNAK GLOBÁLIS ELEMZÉSÉT EGYESÍTI, HOGY MÉRJE A VADON ÉLŐ ÁLLATOK BŐSÉGÉBEN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKAT A KONTINENSEK ÉS A TAXONOK KÖZÖTT, MAJD A FÖLDI ÉLET TŐZSDEINDEXÉHEZ HASONLÓ GRAFIKONT KÉSZÍTSEN.

Latin-Amerikában és a Karib-térségben – beleértve az Amazonast is – a vadon élő állatok átlagos populációjának mérete a legmeredekebben csökkent: 48 év alatt 94 százalékkal.

Ez a jelentés azt mutatja, hogy a legrosszabb csökkenés a latin-amerikai régióban tapasztalható, ahol a világ legnagyobb esőerdeje, az Amazonas található

– mondta Tanya Steele, a WWF-UK vezérigazgatója a The Guardian online portálnak.

– Az erdőirtás üteme felgyorsult és nemcsak a fáktól, hanem a tőlük függő vadon élő állatoktól és az Amazonas azon képességétől is megfosztja ezt az egyedülálló ökoszisztémát, hogy az egyik legnagyobb szövetségesünk legyen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A második legnagyobb csökkenés Afrikában történt, ami 66 százalékot jelent. Ezt követi Ázsia és a csendes-óceáni térség 55 százalékkal, Észak-Amerika pedig 20 százalékkal. Európában és Közép-Ázsiában 18 százalékos csökkenés következett be. A jelentés szerint a teljes veszteség Európa, Amerika, Afrika, Óceánia és Kína népességének eltűnéséhez hasonlítható.

A jövőbeni hanyatlás nem elkerülhetetlen

– állítják a szerzők, akik a Himaláját, Délkelet-Ázsiát, Ausztrália keleti partjait, az Albertine-hasadékot és a kelet-afrikai ív-hegységet, valamint az Amazonas-medencét a kiemelt területek közé sorolják.

Az IUCN egy szabványt is kidolgoz egy zöld státuszként ismert állatok védelmi potenciáljának mérésére, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megtervezzék a kihalás veszélyével fenyegetett egymillió faj egy részének felépülését a Földön.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Megváltoztatva étkezésünket, az állatok 90 százaléka kaphatná vissza élőhelyét a mezőgazdaságtól

Száz éven belül bekövetkezhet a hatodik nagy kihalás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Siggy Nowak képe a Pixabay -en.

TOP 5