Skip to main content

Rövid ideje tartó, de súlyos betegségben, életének 80. évében meghalt a farkasembernek becézett Werner Freund, aki a róla elnevezett vadasparkban, falkatagként együtt élt a kedvenceivel.

Az egykori német ejtőernyős ordasok iráni rajongása 1972-ben kezdődött, amikor feleségével, Erikával egy Jugoszláviából érkező, Iván nevű farkast fogadott örökbe. A hím mellé nőstényt is kerítettek, és hamarosan megszülettek az első kölykök is. Amikor a házaspár meg akarta nézni az újszülötteket, meglepetésükre Iván maga vitte eléjük az egyiket. Ez volt az a pillanat, amikor Freund elhatározta, hogy a farkasoknak szenteli az életét, és nem sokkal később megalapította saját vadasparkját egy 25 hektáros területen az akkori Nyugat-Németországban.

A férfi a falka tagja volt, együtt „vadászott” és evett a farkasokkal, akiket különböző állatkertektől és más vadasparkoktól vásárolt. Freund korábban azt mondta, vadnak neveli kedvenceit, nem akarja emberivé tenni őket. Inkább ő válik farkassá mellettük.

„Az emberek azt mondják, csak félig vagyok ember. Az egyik énem ember, a másik pedig farkas" – mondta magáról a nyugalmazott katona egy interjújában. A férfinak egyébként szokása volt, hogy a falkának juttatott tetemeket együtt marcangolja az állatokkal (le persze nem nyelte), akikkel vonítva kommunikált és elfogadta az olyan barátságos gesztusokat is, mint a szájon nyalás.

Freund parkjában 70 állat nőtt fel. Jelenleg 29 féle farkas él ott. A falkákat tanulmányozó Freund életművének nagy érdeme, hogy hozzájárult a farkasok újbóli megszerettetéséhez Németországban, ahol a 19. századtól kezdve irtották a ma már szigorúan védett kutyaféle ragadozókat – írta a Spiegel Online.

Ajánlott cikk:

Az igazi farkasember

Forrás

Kép: Werner Freund a szájából eteti az arktiszi farkast. Számára ez teljesen természetes, forrás: Reuters - Lisi Niesner

TOP 5