Skip to main content

Agresszív darazsak lepték el a Kína középső részén lévő Senhszi tartományt –írja a CNN. A párzási időszaktól felajzott állatok ezerszámra csípik meg az embereket. A támadásoknak július óta már 42 halálos áldozata van, és 1675 embert kell kórházban ápolni – ezek közül 37-en most is válságos állapotban vannak.

Az áldozatok nagy száma annak is köszönhető, hogy a darazsak augusztus végén-szeptember elején voltak a legagresszívabbak, ezért iskolásokkal tömött tantermekre, és mezei munkákat végző földművesekre csaphattak le. A túlélők arról számoltak be, hogy a darazsak erős fullánkja puskagolyó nagyságú lyukakat ütött a bőrükbe, a méregtől pedig gyorsan megbénultak.

Az „ázsiai gyilkos darázs” (Vespa mandarinia) 3,5-3,9 centiméter nagyságúra nő meg, mérge allergiás reakciókat válthat ki, ami több szerv egyidejű leállásához vezethet. A mérget dialízissel szokták eltávolítani a testből.

A gyilkos darazsaknak október végéig tart a párzási időszakuk, de egészen decemberig aktívak. A helyi hatóságok ezért jelentős költségek árán különleges rendőri erőket állítottak fel a darázsfészkek elpusztítására – eddig mindegy 710-et sikerült elpusztítani. A gyilkos darazsak nem csak az embereket fenyegetik: a nyugati méheket is előszeretettel támadják meg, ami japán kutatók szerint évi több tízezer tonna méz kiesését eredményezi.

Mint manapság szinte minden rendkívüli természeti jelenségnek, úgy a darázs-inváziónak is van valami köze az éghajlatváltozáshoz. A fokozott szárazság ugyanis a lakott területek felé tolja a rajokat, és a lakott területek is egyre közelebb kerülnek az alapvetően föld alatti fészkekben élő darazsak természetes élőhelyéhez. De emberi hatásnak tudható be az is, hogy megritkultak a gyilkos darazsak természetes ellenségei.

(A darazsak elleni küzdelemről és az általuk okozott sérülésekről rövid videó itt tekinthető meg: http://index.hu/tudomany/2013/10/03/gyilkos_darazsak_leptek_el_kozep-kinat/)

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/10/03/gyilkos_darazsak_leptek_el_kozep-kinat/ 

Kép forrása: http://www.theguardian.com/world/2013/oct/04/killer-hornets-chinese-city-living-in-fear

TOP 5