Skip to main content

A szentkirályszabadjai reptér építési tervei több mint 6 éve borzolják a Balaton partján élők és nyaralók idegeit. A volt katonai kifutópályát a rendszerváltás utáni években használaton kívül helyezték, felverte a gaz, az állam odaadta a településeknek, majd a tulajdonos önkormányzatok eladták, az új tulajdonos, az offshore hátterű BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt. pedig nemzetközi reptérré fejlesztené.

A légikikötő-építési tervek miatt

ellene.

A beruházó többször nekifutott az engedélyezési eljárásnak, most másodfokon is elutasította a kérelmét az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség. Az elutasításra azért került sor, mert az engedélyezést kizáró ok merült fel, ezért környezetvédelmi engedély nem adható. Az okok közt szerepel, hogy nem összeegyeztethető Balatonalmádi zajvédelmi szabályozásával, így Szentkirályszabadja, Királyszentistván-Litér és Veszprém jegyzője jogsértően, hatáskör hiányában adta ki szakhatósági állásfoglalását.

Az elutasítás oka azonban leginkább a reptéren található Natura 2000 terület és az ott élő jelentős ürgeállomány. Az ürgék – melyek az Európai Unió természetvédelmi szabályozása alapján jelölő fajnak minősülnek – a kerecsensólyom, parlagi sas és más ragadozó madarak fő táplálékai. Védelmét a hagyományos, legeltetéssel hasznosított mezőgazdasági területek megfogyatkozása indokolja, ugyanis rövidre legeltetett gyep hiányában a faj eltűnik, és nincs mit enniük a ritka ragadozó madaraknak. Az uniós jog szigorú, az Audi botrány óta az országnak nincs lehetősége mentességet kérni, így a reptér esélyei olvadoznak, mint az északi-sarki jégsapka.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport
Környezeti Tanácsadó Irodájának
vezetője

Forrás: http://levego.hu/kapcsolodo_anyagok/a_kerecsensolymok_kiebrudaltak_a_repulogepeket

TOP 5