Skip to main content

Az Afrika számos országában dúló vadorzás mára valóságos háborúvá fajult, amely destabilizálódással fenyeget néhány államot – hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF). A szervezet New Yorkban szerdán nyilvánosságra hozott jelentése rámutat: a vadorzás ma már távolról sem csupán állatvédelmi kérdés. Afrikában – a nemzetközi közvélemény szeme elől elrejtve – háborús konfliktus tombol a vadőrök és a vadorzók között. Utóbbiak elsősorban vastagbőrűekre (elefántra, széles- és keskenyszájú orrszarvúra) vadásznak automata fegyverekkel, nem ritkán helikopterekből tüzelve a fejvesztetten menekülő állatokra.

Fosztogató lovas bandák vagy félkatonai alakulatnak tűnő csapatok rendszeresen betörnek észak felől Közép-Afrikába, és a lakosság életére is veszélyt jelentenek. Garázdálkodásukkal egész térségeket destabilizálnak.

A világ ennek dacára csupán környezetvédelmi kérdésnek tekinti a problémát, és csak félszívvel tesz ellene, holott a vadorzók az érintett régiók békéjét és biztonságát fenyegetik. A WWF bírálja, hogy az egyes országok hatóságai között alig van egyeztetés, illetve határokon átnyúló együttműködés, miközben a bandák nemzetközi szinten hangolják össze akcióikat.

Mint Volker Homes, a WWF németországi képviselője elmondta, a trófeákat csempésző bandák az illegális kereskedelemből származó bevételt terrorcselekmények, valamint fegyveres konfliktusok finanszírozására fordítják. Homes szerint az ENSZ-nek ezt a problémát ugyanolyan komolyan kellene vennie, mint a kábítószer- vagy az emberkereskedelmet.

Az utóbbi öt évben jelentősen megnőtt a vadorzók által kilőtt elefántok és orrszarvúk száma, miáltal évtizedek vadvédelmi tevékenységének az eredménye semmisülhet meg rövid időn belül – mutatott rá a német szakember. 2012 januárja óta jóval több mint tízezer elefánt tűnt el Afrika erdeiből és szavannáiról. Afrika déli részén pedig átlagosan napi két orrszarvúval végeznek vadorzók. Öt évvel ezelőtt még csak naponta egy rinocérosz esett áldozatul fegyveres bandáknak. Utóbbiak egyre brutálisabban lépnek föl, emberéletet sem kímélve. 2012 első felében már 19 vadőrt öltek meg különböző afrikai országokban. (Ajánlott irodalom: http://www.felsofokon.hu/termeszet-csodai/2012/03/31/kokainnal-is-tobbet-er-a-rinocerosztulok)

A WWF szerint a fokozódó vadorzás hátterében az elefántagyar és az orrszarvútülök iránt megnövekedett külföldi kereslet áll. Kelet- és Délkelet-Ázsia számos országában a hagyományos gyógyászat számos betegséget gyógyító orvosságként, illetve potencianövelő szerként (afrodiziákum) tartja számon a trófeákból előállított készítményeket. Az életszínvonal gyors emelkedése következtében pedig Kínában, Vietnamban, Thaiföldön, Malajziában egyre többen engedhetik meg maguknak e drága szerek beszerzését.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/12/12/az_afrikai_allamokat_fenyegeti_a_vadorzas/

Kép forrása: http://www.felsofokon.hu/termeszet-csodai/2012/03/31/kokainnal-is-tobbet-er-a-rinocerosztulok

TOP 5