Skip to main content

A Zöld SzékelyFöld Egyesület az elmúlt hét évben számtalan nevelési programot valósított meg. A Hangyasuli részeként ezt szeretné erősíteni azáltal, hogy egész év folyamán folytonos programlehetőséget szervez a környezetvédelemre érzékeny gyerekek részére.

Az első ilyen programunk a Téli Madárles nevet viseli, tavasszal a kerékpározást népszerűsítő Bicajsuli indul, de a tervek között szerepel a növényvilágot, állatokat és más témaköröket is érintő programok elindítása.

A Téli Madárles egy közel négy hónapos programsorozat (2012. december 10. - 2013. március 20.) amely alkalmával az 5-8 osztályos gyerekeknek lehetőséget kínálunk bekapcsolódni számos „természetközeli", interaktív tevékenységbe. A programtervet igyekeztünk úgy összeállítani, hogy tartalmazzon elméleti - gyakorlati, valamint egyéni és csoportos feladatokat egyaránt.

A program rövid ismeretterjesztő előadással indul: madarakról, etetőfajtákról, etetés fontosságáról. Ezt követően elkészítjük közösen a madáretetőket, amit mindenki hazavisz és kihelyezi.

Az otthoni megfigyelésről naplófeljegyzések, fényképek készülnek, a tapasztalatokat, megfigyeléseket pedig a rendszeres találkozásaink alkalmával megbeszéljük. Tehát a történet párhuzamos szálakon fut, otthon egyéni megfigyelések, és csoportos tevékenységek formájában.

A terep programok Csíkszereda város területén zajlanak, valamint két alkalommal hétvégi kirándulás is szerepel a programok között.

Tervezett tevékenységek:

- Előadások madarakról, etető fajtákról, az etetés fontosságáról
- Kirándulás - 1 napos, Madarász hétvége - 2 napos
- Fényképek, kisfilm készítése
- Közös etető megfigyelések
- Naplófeljegyzések készítése és csoportos megbeszélése
- Madárfelismerő játékok, vetélkedők
- Fészekszámlálás
- Filmestek

A programunk célja: a foglalkozások során elsajátított tárgyi tudás mellett hozzájárulni a környezettudatos magatartás kialakulásához. Tudatosítanunk kell, hogy a minden lépés a környezettudatos magatartás irányában kulcsfontosságú.

A program díja: 120 lej/fő, amely magába foglal 12 foglalkozást (elméleti, gyakorlati programok, 1 és 2 napos terepi program, filmest és vetélkedőt)

Jelentkezés és további információk:
Jelentkezni december 7-ig lehet a Zöld SzékelyFöld Egyesület honlapján a www.zoldszekely.ro-n egy online űrlap kitöltésével. Bővebb információt a programról a 0742-124368 telefonon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehet kérni.

Programismertető letöltése

Szerző: Palkó Emilia

Forrás: http://zoldportal.ro/#hu/dd/hangyasuli-teli-madarles.html

TOP 5