Skip to main content

A LAM alapitvány a régiófejlesztési programja keretén belül 2012. év novemberében egy újabb szakképesítési tanfolyamot indít Vadgazdálkodó képzés Székelyföldön címmel. Ez a képzés a Bethlen Gábor Alap résztámogatásával valósul meg, így a hallgatókat a képzés költségeinek csupán a 20 százaléka terheli. (Szerző: LAM Alapítvány)

A képzés munkaerő-piaci indokoltsága: A vadgazdálkodás területén Székelyföldön a megfelelő szintű képzés hiányában nincs elegendő számú olyan vadászati szakember, akik az EU csatlakozás utáni megváltozott jogi- és birtokkörnyezetben biztosítani tudnák a korszerű vadgazdálkodás feltételeit.

A képzés célja: A vadgazdálkodás, a vadászati turizmus számára olyan szakemberek képzése, akik alapfokon alkalmasak a Hivatásos Vadászok Szolgálati Szabályzatának betartására és betartatására, továbbá rendelkeznek a szakma gyakorlásához szükséges biológiai, ökológiai, ökonómiai, és természetvédelmi, vadászetikai, vadászlőfegyver használati, kinológiai, vadegészségtani, műszaki, vadászati jogi, mező és erdőgazdasági, tűz- és balesetvédelmi, elsősegély-nyújtási felkészültséggel. Szakképesítést megszerző hallgatóinkban alakuljon ki a természet szeretete, jellemezze a fizikai állóképesség, erőnlét, a fegyelmezett magatartás, szorgalom és munkaszeretet, megfigyelőképesség, kapcsolatteremtő képesség, önálló munkavégző képesség.

A program célcsoportja: Elsősorban erdészeti végzettségű felnőttek, akik rendelkeznek munkahellyel, a munkáltató / munkakör előírja a végzettséget, illetve e végzettség munkahelymegtartáshoz szükséges, de nem kizárólag. A vadászatra jogosult szervezetek alkalmazottai, funkcionáriusai között sokan végzik mindennapi vadászatszervezői, vadásztatói, természetvédelmi, élőhely fejlesztési stb. feladataikat ösztönösen apáról fiúra szálló ismeretek alapján anélkül, hogy rendelkeznének a hivatás gyakorlásához szükséges rendszerezett alapismeretekkel, illetve az ezt bizonyító dokumentummal. Felnőttként az iskolarendszerű képzésben az idő illetve pénz hiányában már nem tudják kompetenciáikat megszerezni, de rendkívül értékes családi attitűdökkel, adottságokkal, készségekkel, képességekkel bírnak és rendelkeznek a vizsgára felkészítő gyakorlati feladatok végrehajtásához szükséges gyakorló hellyel, technikával, felkészülésüket kísérő, ellenőrző, segítő szakemberekkel. Végül, de nem utolsó sorban minden természetszerető érdeklődőt szívesen várunk.

A KÉPZÉSI PROGRAM LEÍRÁSA:
 
IDŐTARTAM: összesen 720 óra, amelyből
- 240 elméleti óra,
- 480 gyakorlati óra.
A CSOPORT LÉTSZÁMA: 28 fő.
A KÉPZÉS HELYSZÍNE:
- A LAM Alapítvány főépülete, Illyefalva – elméleti órák,
- Állami- és magánerdészetek, vadásztársaságok – gyakorlati órák.
MEGSZEREZHETŐ KÉPESÍTÉS:
Szakképzett vadgazda - vadőr (paznic de vânătoare),
OKJ - (COR) 6154.2.1.
BETÖLTHETŐ MUNKAKÖR:
Vadgazda/vadőr
A VIZSGA JELLEGE:
Állami képesítési vizsga írásbeli, gyakorlati, szóbeli.
A KÉPZÉSEN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI:
- Tiszta erkölcsi bizonyítvány,
- Szakmaegészségügyi alkalmasság.

A képzés az alábbi modulokat tartalmazza:
- vadgazdaságtan
- vadászati állattan
- zárttéri vadtenyésztés
- biológia, ökológia, természetvédelem,
- erdészeti alapismeretek,
- mezőgazdasági alapismeretek,
- vadegészségtan,
- vadtakarmányozás,
- kinológia,
- vadászati jog,
- vadászati turizmus
- vadászetika
- műszaki ismeretek.
Jelentkezési határidő 2012. nov. 30. Bővebb információkkal a fenti elérhetőségeken szolgálunk.

Forrás: http://zoldportal.ro/#hu/dd/vadgazdalkodo-kepzes-szekelyfoldon.html

TOP 5