Skip to main content

A Dél-Afrikából előkerült éles kőpengék néhány példánya. Dél-Afrikában felfedezett, finoman megmunkált kőszerszámok írhatják át a kőkorszaki technológia történetét. A kis pengék és dárdahegyek sok ezer évvel korábban készültek, mint az eddig feltárt leletek, és fejlettebbek, mint a Neander-völgyiek későbbi kőeszközei.

Amerikai kutatók 71 000 évvel ezelőttről származó, fejlett kőkorszaki technológiával előállított kőszerszámokat találtak Dél-Afrika déli partvidékén, a Pinnacle Point nevű helyen egy barlangban. A felfedezők szerint a belőlük készült hajítóeszközöknek, például a dárdáknak nagyobb volt a hatótávolsága és a pusztító ereje, mint azoknak az eszközöknek, amelyek körülbelül 20 000 évvel ezelőttről származnak Afrika más részeiről és Eurázsiából, írja a Nature legújabb száma.

Széles körben elfogadott az a nézet, hogy a modern ember (Homo sapiens) Afrikában fejlődött ki több mint 100 000 éve, de a modern emberi technológia gyökere eddig tisztázatlan volt. Az Arizonai Állami Egyetem professzorának, Curtis Mareannek és munkatársainak a mostani felfedezése arra utal, hogy a fejlett kőkorszaki technológia is - amelyet hőkezelt kövekből készített kis pengék, úgynevezett mikrolitek előállítása jellemez - közel 100 000 éve létezik.

A leletek azt mutatják, hogy a Dél-Afrikában élő korai modern emberek már képesek voltak összetett technológiai eljárások tervezésére, és ezeket nemzedékről nemzedékre továbbadták. A szerzők azt állítják, hogy az ezekkel a pengékkel felszerelt hajítófegyverek döntő szerepet játszhattak az Afrikát elhagyó modern emberek sikerében, amikor a Neander-völgyiekkel kellett vetélkedniük Európában. A Neander-völgyiek kőszerszámainak és anatómiájának tanulmányozása ugyanis arra utal, hogy nekik nem voltak ehhez fogható hajítófegyvereik.

"Amikor az afrikaiak elhagyták Afrikát, és beléptek a Neander-völgyiek területére, pusztítóbb hajítófegyvereik voltak, ráadásul ezeknél az ősi modern embereknél valószínűleg erősebb volt az együttműködésre való hajlam. E kettő együtt döntő fölényt jelentett, és többé senki nem volt biztonságban" - mondja Marean, aki szerint ez a technológia teremtette meg Afrika elhagyásának lehetőségét, és okozta számos zsákmány mellett testvérfajunk, a Neander-völgyiek kihalását.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20121108-mikrolitek-koszerszamok-fejlettebb-fegyvereikkel-irtottak-ki-az-afrikaiak-a-neandervolgyieket

TOP 5