Skip to main content

Természet ősanyánk nem volt híján humorérzéknek, amikor az egyensúly fogalmát beemelte a teremtés folyamatába.

Teljesen természetesen is kialakulhatnak olyan lehetetlennek tűnő formációk, amik néha mókásnak, néha pedig már hihetetlennek tűnnek – pedig maga a természet alkotta és őrzi azokat mai napig.

Cikkünkben jó néhány furcsa módon egyensúlyozó, egymás hegyén-hátán kapaszkodó sziklákat, köveket mutatunk be.

A főoldalon az ún Egyensúlyozó kövek láthatók, Brimhamben, New Yorkshire-ben. A víz, szél és egyéb természeti erők ritka módon vájták és erodálták ezt a sziklaegyüttest.

Mára olyan formán kopott el, mintha cirkuszi mutatványra készülődne az egyensúlyozásával.

Szinte alig hihető, hogy az alábbiakban is látható kövek, kőegyüttesek így fent tudtak maradni, hisz egy-egyre ha ránézünk, úgy érzékeljük, mintha azonnal el akarna dőlni. 

Némely pedig inkább, mintha sugallni, mondani akarna vmi fontosat, ilyen az Anya és gyermekei. Egészen hihetetlen formáció, már-már azt gondolhatnánk, vki tréfát űzve velünk, épített egy ilyet, és most jót kuncok azon, hogy ámélkodunk. (Ne felejtsük el, hasonló történetek ismertek, mikor is "csínytevők" gabonaköröket rajzoltak egyes mezőkbe.)

Nekünk legjobban a jégfoglyok tetszettek, de persze érdekes formáció bármelyik. De lássuk e kissé hosszúra nyúlt bevezető után, miket is produkált számunkra a természet.

Egyensúlyozó hasáb
Digby, Új Skócia, Kanada

E bazalt tömb olyan merészen egyensúlyozik a mélyben habzó hullámok fölött, mintha azonnal ugrani szeretne egy dupla csuka-szaltót.

Maga a bizonytalanság
Garden of the Gods, Colorado Springs

Egy hatalmas homokkő szikla bátorkodott Colorado Springsben egy szakadék szélére merészkedni. Pozíciójából fakadóan “Bizonytalan sziklának” is becézik.

Anya és gyermekei
Matobo Hill, Zimbabwe

A természeti erők ritka formációban erodálták e bazalt kőtömböket. Az őshonos benszülöttek “Anya és gyermekei”-nek nevezték el, és valljuk be, van némi hasonlóság..

Piedesztál szikla
Egyiptomi sivatag

Nem igazi egyensúlyozó szikla ugyan, de egy gomba-sziklának azért elmegy ez a furcsaság.

A jégtábla foglya
Waterville fennsík, Washington

A valamikori gleccservándorlás korunkbeli képviselője. Egy üledékes tömbbe ágyazódva “folyt” ide annó, majd ahogy a gleccser eltűnt, úgy eltűnt az őt fogvatartó üledékes réteg is, feltárva a mai szikladarabot.

Ugyancsak jégfogoly
Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia

A sztori azonos. Gleccser üledékbe ágyazódva utazott a mai helyére, majd elolvadt az őt rabságban tartó gleccserjég és hoppon maradt, egyetlen sarkán egyensúlyozva.

A western ikonja
Moab sivatag, Utah

Westernfilmeken láthatunk hasonló díszleteket, ahol magasba ívelő, nyúlánk sziklák tetején, legtöbbször vízszintesen egyensúlyoznak hatalmas sziklatömbök. Mivel egy ilyent akár kisebb földrengés is bemozdíthat, láthatjuk, hogy ezen a tájon évezredek óta nem mocorogtak a kőzetlemezek.

Jégkorszaki hírnök
Mamallapuram, India

A “Krisna vajlabdája” névre keresztelt, szintén jégkorszaki maradvány a fentebb vázolt formában nyerte el mai pozícióját. A gleccser üledékes rétegei szállították, majd kölcsönözték neki a mai furcsa pózt.

Forrás és fotók: lifeslittlemysteries.com

Forrás: http://filantropikum.com/galeria-abszurd-egyensulyozo-kovek-a-nagyvilagbol/

TOP 5