Skip to main content

A világűr felfedezése nagy lépésekkel halad előre, és hamarosan azt is megtudjuk, hogy milyen kőzetek vannak a távoli Mars felszínén. Arról azonban csak halovány elképzelésünk van, hogy mi rejtőzik a lábunk alatt. Ezen változtat majd egy egymilliárd dolláros nemzetközi projekt, amelyben a résztvevő tudósok ambiciózus célt tűzték ki maguk elé: hat kilométer mélyen belefúrnak a földkéregbe, és a világon elsőként anyagmintákat hoznak fel a köpenyből.

Geológusok szerint a földkéreg átfúrásnak legalább akkoraa jelentősége, mint a Holdat vizsgáló Apollo űrmisszióknak, mert az így megszerezhető talajminták segítségével megválaszolhatók a Föld eredetével és fejlődésével kapcsolatos kérdések. A tudósok előtt álló feladat műszaki szempontból is legalább olyan nagy kihívás, mint az ötven évvel ezelőtti űrbéli küldetések, mert a tíz kilométer hosszú fúrócsővel ultrakemény sziklákon kell átfúrni.

A helyzetet nehezíti, hogy a fúrást az óceán közepén végzik el, mert ott a legvékonyabb a kéreg. Ráadásul a fúrófejeket viszonylag gyakran kell majd cserélni, mert 50-60 óra alatt elhasználódnak. Emiatt – ha nem sikerül továbbfejleszteni a technikát – a művelet kivitelezése évekig is eltarthat.

Három lehetséges helyszínt jelölt ki a kutatócsoport, mindegyik az Csendes-óceán területén található. A kifúrt lyuk átmérője csupán 30 centiméter lesz. „Ez nagyjából olyan, mintha egy hajszálvékony acélhuzalt leeresztenénk egy medence aljára, és onnan még néhány méter mélyre lefúrnánk” – magyarázta Damon Teagle, a projekt egyik vezetője, a Southamptoni Egyetem munkatársa.

A műveletet a 2002-ben vízre eresztett Chikyu japán mélytengeri fúróhajó segítségével végzik el, amely 10 kilométernyi fúrócsövet tud magával szállítani. Ezzel már sikerült felállítani egy világrekordot, a tengerfenéken 2,2 kilométeres mélységbe fúrtak le vele.

A tudósok nagy szerencséje, hogy a fúráshoz használt eszközöket az olaj- és gázipar folyamatosan fejleszti. Az Exxon Mobil például több mint 12 kilométer hosszan fúrt bele a földkéregbe Kelet-Oroszországban, de mivel nem teljesen függőleges volt az irány, az olajcég csak puha üledékes kőzetet ért el, és nem állított fel mélységi rekordot.

Mivel a tudományos célú fúrás költsége várhatóan meghaladja az egymilliárd dollárt, és ezt a pénzt még össze is kell szedni, sokan kételkednek a projekt sikerében. Teagle azonban bizakodó, szerinte a földköpeny elérésével alapvető tudományos ismeretekkel lennénk gazdagabbak, ami inspirációt adna a jövőbeni generációknak.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/10/02/egymilliardert_furnak_le_a_foldkopenyhez/

TOP 5